Objavljeni stvarni podaci o žrtvama savezničkog bombardiranja Dresdena 1945.

TIJEKOM SAVEZNIČKOG bombardiranja njemačkog grada Dresdena na samom kraju Drugog svjetskog rata poginulo je oko 25.000 ljudi, a ne 500.000, kako se do sada vjerovalo, objavio je danas britanski BBC.

Do tog je broja došla Dresdenska povijesna komisija, koja je objavila rezultate petogodišnjeg istraživanja činjenica i zapisa događaja koji se zbio od 13. do 15. siječnja 1945. godine. Tih su dana britanski i američki bombarderi eksplozivom zasuli grad, a stvarni broj žrtava do danas nije bio preciziran i bio je česta meta špekulacija i manipulacija brojem poginulih. Njemačke su vlasti nakon rata objavile kako je u bombardiranju Dresdena, a potom i velikom požaru koji je poharao povijesno središte grada, život izgubilo čak 500.000 njegovih stanovnika, što je godinama bilo predmet spora povjesničara, ali i političkih manipulacija.

Dresdenska je komisija pažljivo pregledala svu povijesnu građu iz gradskog arhiva, ali i podatke s gradskih groblja i ostalih službenih izvora, te je dobivene informacije usporedila sa službeno objavljenim podacima, ali i izjavama svjedoka, nakon čega je u javnost izašla s brojkom od 25.000 žrtava.

Kritičari su nakon rata tvrdili kako nije bilo stvarnog razloga za bombardiranje grada, tvrdeći kako on nije bio vojno središte, te da je odluka o bombardiranju donesena u trenutku kada je njemačka vojna sila već bila na koljenima, a ruska se armija približavala gradu s istoka. No vojni su izvori tvrdili kako je grad bio logističko središte za opskrbu njemačke vojske vrlo blizu linijama fronte, otkuda su Nijemci opskrbljivali svoje snage u borbama s Rusima.

Pročitajte više