Zadarska delegacija prije puta u New York platila ribu 1166 eura i nosila je sa sobom

Screenshot: Twitter

Vijećnica Akcije mladih u Zadarskoj županiji Petra Žitko objavila je troškovnik izaslanstva Grada Zadra u New Yorku s objavljenim računima.

"U prilogu Vam dostavljam objavljene račune za prezentaciju u New Yorku od strane TZ Zadar. Ne trebaš biti genije da bi već na račun avio karata skužio da postoji i 13-ti putnik Mario Vuksan a u službenim dopisima TZ prije putovanja jasno je rečeno da 'delegacija broji 12 osoba'. Isti taj Mario je i plaćen 500 EURA za neke medijske tekstove koje nitko nije vidio kao i 500 EURA za organizaciju prezentacijskog eventa itd. Po svemu čemu čovjek je zaposlenik TZ", pojašnjava Petra Žitko, a prenosi Morski.hr.

"Te kovače je trebalo poslati u Ameriku"

Novinar Mario Vuksan se preko Zadarskog.hr, koji je u vlasništvu Hanza medije, odnosno Slobodne Dalmacije, osobno i poimenice obračunavao s kritičarima ovog događaja, i to u dva teksta.

"Nadalje, ova sramotna 'delegacija' koja se preko bare išla predstaviti sa domaćim namirnicama zadarskog kraja kupila je PAZITE SADA 17,2 kg KOVAČA (riba) po cijeni od 1166,38 EURA (68 EURA/kg).

Na ribarnicama se fileti kovača prodaju po cijeni od 12,5 EURA/kg. Znači, ni manje ni više nego su istu ribu kupili po 5,5 x većoj cijeni od redovne. Al tu nije kraj, te kovače je logično trebalo i poslati u Ameriku. I poslani su po cijeni od 5167,91 EURO. Odabrana ekipa je tako žderala na naš račun 17,2 kg uvoznih kovača po cijeni od 6334,29 EURA.

Ako i nisu uvozni cijena je izuzetno sumnjivo previsoka jer svi koji imalo znaju cijene riba znaju da se kovač prodaje do max 40 EURA/kg i to friški od naših ribara. Ovo je igranje sa zdravim razumom svih građana. Nadam se da će im svima presjesti večera", poručila je Žitko.

Račune objavio i SDP-ovac

Na slučaj se osvrnuo i vijećnik SDP-a u Zadru Danijel Radeta. U najnovijem priopćenju objavio je račune za trošak nabavke ribe.

"Pred sam put u New York, Bianco Dukich poslao je svog najboljeg prijatelja u nabavku namirnica. Dao mu je uputu kako svih 12 apostola vole oboritu ribu vrhunske kvalitete i kako riba mora biti friška kao da je živa. I tako njegov najbolji prijatelj ode u Marikomerca i kupi 17,2 kg kovača za 1.166,78 €.

Ali kako frend i nije baš puno pametan i kako je ovo 'friška' shvatio doslovno, najbolji prijatelj Binaca Dukicha nakon limuzine, organizira i privatni transfer za kovače, ali valjda žive, jer kako dugačije objasniti cijenu. Izvadi im vize, kupi avionsku kartu i pošalje ih direktno u New York za samo 5.167,91€.

No uzaludan je trud bio najboljeg prijatelja jer se ribarnica nalazi svega 6 minuta udaljenosti od restorana Delmonico's, koja u ponudi ima kovače / eng. John Dory, St Pierre or Peter's fish. Al ajde, imao je frend i većih promašaja. Jednom ga je Bianco poslao da organizira koncert. Pokrili su Zadrani i koncert, platit će i tih 5-6 tisuća eura za kovače", kazao je Radeta.

Nakon puta šef Turističke zajednice podnio ostavku

Kako su pisali lokalni mediji, u New Yorku zadarsku turističku ponudu predstavljaju gradonačelnik Branko Dukić i direktor zadarskog TZ-a Marijo Paleka, a tamo su i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, veleposlanik RH u SAD-u Pjer Šimonović te generalni konzul RH u New Yorku Nikica Kopačević.

Tamo je bio i Mate Nižić, sin lokalnog poduzetnika Zvonimira Nižića Grofa, za kojeg lokalni mediji pitaju kako se našao među tom delegacijom. Mate Nižić je na svom Instagram profilu vrijeđao lokalne novinare koji su pisali upravo o njegovom putu u New York s čelnim ljudima grada i TZ-a, a na Instagramu je objavljivao snimke zabave zadarske delegacije.

Paleka je nakon putovanja, kada su u javnost došle snimke njihovog provoda i prozivke zbog gostiju i troškova, dao ostavku na funkciju šefa Turističke zajednice.

"Ovim putem želim obavijestiti javnost kako podnosim ostavku na mjesto direktora Turističke zajednice grada Zadra. Naime, s obzirom na nedavne događaje koji su zasjenili promociju i gastronomsku prezentaciju grada Zadra na američkom tržištu u organizaciji TZ grada Zadra te uslijed događaja na koje se nije moglo utjecati, osjećam moralnu i profesionalnu odgovornost povući se s mjesta direktora premda odgovorno tvrdim kako je predmetna organizacija bila na visokom nivou i uspješna", napisao je Paleka. 

Pročitajte više