Objavljeno ime Borasovog profesora kojeg studentice optužuju za spolno uznemiravanje

Foto: Pixsell/Zarko Basic

OBJAVLJENO je ime i prezime profesora kojeg pet studentica optužuje za seksualno uznemiravanje.

Portal Telegram navodi da se radi o Dragi Roksandiću s Odsjeka za povijest zagrebačkog Filozofskog fakulteta. 

Podsjetimo, krajem siječnja taj portal je objavio dokumente koji dokazuju da je rektor Zagrebačkog sveučilišta Damir Boras znao za pisanu izjavu kojom je bivša studentica optužila svog nekadašnjeg profesora za višestruko seksualno uznemiravanje.

Boras se na prijavu oglušio te je nedugo zatim optuženog profesora promovirao u počasno znanje profesora emeritusa. Nakon što se u javnosti pojavila priča o optužbama na račun Borasovog profesora, Telegramu su se javile još tri studentice sa sličnim neugodnim iskustvima s istim profesorom.

Pet studentica ga optužuje, neke kažu da su spremne svjedočiti na sudu

Nekoliko dana kasnije javila se još jedna bivša studentica, iz Srbije, koja tvrdi da ju je isti profesor seksualno uznemiravao kad je prije 20-ak godina predavao u ljetnoj školi u Subotici.

Sam Boras je u priopćenju za javnost poručio: "Nakon očitovanja profesora, utvrđenih činjenica te uvida u predočenu dokumentaciju kao čelnik Sveučilišta nisam sa svoje strane našao uporišta ni opravdanja za pokretanje postupka."

Dio studentica koje su optužile profesora Roksandića Telegramu je dostavio pisanu izjavu o tome da su svoje tvrdnje spremne ponoviti na sudu, a Sveučilište koje vodi Boras u međuvremenu nije ničim pokazalo da je spremno da se optužbe raščiste te nije pokrenulo nikakav postupak.

Tko je optuženi profesor?

Drago Roksandić za docenta je na katedri za svjetsku povijest izabran 1990. godine. Sedam godina kasnije postaje izvanredni profesor, 2000. godine imenovan je za pročelnika Odsjeka za povijest i predstojnika Zavoda za hrvatsku povijest. 2003. godine postao je redoviti profesor, a umirovljen je 2018.

Telegram se Roksandiću javio prije četiri dana i zatražio da ponudi svoju stranu priče, ali odgovor nije dobio.

Pročitajte više