Objavljeno kakvo sve oružje Ukrajina traži od Zapada

Foto: Profimedia

U BRUXELLESU se održava sastanak ministara obrane članica NATO-a, kojem predsjeda američki ministar obrane Lloyd Austin. Sastanak je posvećen vojnoj pomoći Ukrajini u svjetlu novog vala silovitih ruskih raketnih napada, a CNN je doznao što sve Ukrajina traži od oružja kako bi se mogla obraniti.

Ukrajinski prioriteti su, prema popisu koji je predstavljen na sastanku, višecijevni bacači raketa, artiljerijska oružja i sustavi protuzračne obrane.

Ministri obrane članica NATO-a raspravljaju o oružju koje Ukrajina traži, odnosno kako članice Saveza mogu nastaviti vojno podržavati Ukrajinu u borbi protiv ruske invazije.

MLRS-ovi, haubice, protuzračne rakete...

Što se tiče višecijevnih bacača raketa (MLRS), na ukrajinskom popisu stoji kako Ukrajina treba "dodatne MLRS sustave po NATO-ovim standardima i streljivo za njih". Što se tiče artiljerije, na popisu se navodi da Kijev treba još streljiva za statične i samohodne haubice, nestandardne haubice te "velike količine granata od 155 mm, 152 mm i 122 mm".

Treći prioritet je protuzračna obrana. Konkretno, Ukrajina traži projektile za sustave protuzračne obrane srednjeg dometa koje trenutno koristi, S-300 i S-11. Na popisu stoji i kako Ukrajina želi prijeći na "zapadne sustave protuzračne obrane koji nude zaštitu u više slojeva", a traži i da joj se dostave sustavi protuzračne obrane SHORAD iz sovjetske ere.

Ukrajina već neko vrijeme traži više sustava za protuzračnu obranu, a potreba za takvim sustavima nikad nije bila veća jer Rusija sve više koristi iranske dronove kamikaze. Ostali ukrajinski prioriteti uključuju radare, sustave za obranu obale, tenkove i opremu za elektronsko ratovanje, navodi CNN.

Pročitajte više