Objavljeno koliko je popunjeno skladište plina Okoli. EU traži da bude na 90%

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U SKLADIŠTU plina Okoli na dan 10. kolovoza ove godine bilo je utisnuto ukupno 2.63 milijardi kilovatsati (kWh) plina, što znači da je bilo na razini zapunjenosti od 61 posto, podaci su Podzemnog skladišta plina Okoli. Na jučerašnji dan utisnuto je u skladište nominalno 38.15 milijuna kWh plina, a s obzirom na to da je povučeno 1.78 milijuna, dnevni saldo utiskivanja iznosio je 36.38 milijuna kWh.

To daje ukupnu zapunjenost jedinog hrvatskog skladišta plina s 2.629.067.262 kWh plina ili 61 posto, podaci su s internet stranice Podzemnog skladišta plina Okoli. Prema preporukama Europske komisije i odluci hrvatske vlade, skladište do 1. studenoga mora dosegnuti 90 posto zapunjenosti.

Vlada je početkom lipnja naložila Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) da nabavi 270.8 milijuna prostornih metara prirodnog plina (otprilike 2.5 mlrd. kWh) i uskladišti ga u PSP Okoli, kako bi se na domaćem tržištu tijekom zime omogućila nesmetana opskrba. 

Potkraj srpnja premijer Andrej Plenković izjavio je da se skladište puni prema planu, za što je odgovoran HEP, a sve prati Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Okoli se ubrzano puni plinom pa je tako u odnosu na kraj srpnja utisnuto više od milijardu kWh novih količina plina. Ipak, u usporedbi s 10. kolovoza 2021., zapunjenost skladišta zasad je niža za 683 milijuna kWh.

Pročitajte više

 

Pročitajte više