PARLAMENTARNI IZBORI

Ovo su glavni zahtjevi poduzetnika za novu vladu Andreja Plenkovića

Foto: EPA i Index

IAKO nova vlada još nije formirana, poduzetnici su već skrojili listu zahtjeva za novog-starog premijera Andreja Plenkovića. Od njega očekuju da ne odgađa ključne reforme, već da se nova vlada koju će sastaviti odmah primi posla i olakša poslovanje tvrtkama. 

U pozadini zahtjeva poduzetnika stoji uvjerenje da Hrvatsku pravi izazovi tek čekaju i da će koronakriza svoje najružnije lice tek pokazati na jesen i zimu. U prilog tome govore i prognoze ekonomista, poput onih Raiffeisenovih, koje pokazuju da će koronakriza, zbog jakog oslanjanja na turizam, upravo Hrvatsku najteže pogoditi među tranzicijskim zemljama, kao i da ćemo se od nje najsporije i najbolnije oporavljati.

Hrvatska će u koronakrizi najgore proći među tranzicijskim zemljama

Ovdje je dovoljno podsjetiti da prognoze makroekonomista Raiffeisena govore da ćemo u ovoj godini imati pad gospodarske aktivnosti od čak 8,5 posto, dok bi stopa gospodarskog rasta u sljedećoj godini trebala iznositi samo tri posto. U oba slučaja, bit ćemo najgori među usporedivim zemljama srednje i istočne Europe. I sve to pod pretpostavkom da epidemija koronavirusa ne eskalira.

>> Hrvatsku će koronakriza najteže pogoditi, a onda ćemo se od nje najdulje oporavljati

Drugim riječima, već sada se može reći, izračunali su makroekonomisti, da će koronakriza Hrvatskoj praktično izbrisati posljednje tri ekonomske godine, kao i da će nam za povratak u 2019. godinu trebati barem dvije do tri godine. 

Poduzetnici stoga ne žele reprizu posljednje recesije i još jednog izgubljenog desetljeća. Kažu da još jedan mandat Plenkovića za gospodarstvo ne mora biti loš, ali traže da odlučnije nego u prethodnom mandatu krene u reforme na svim razinama.

Poduzetnici od Plenkovića očekuju da bude lider i provede reforme 

"Nakon ovakvog rezultata na izborima, Plenković više ne bi trebao imati problem kakav je prije četiri godine imao s Mostom pa sad očekujemo da ispuni obećanje o smanjenju broja ministarstava. Hrvatskoj ne treba više od 12 do 14 ministarstava, a idealno bi bilo kada bi ih imala desetak. Ljudi su na izborima dali povjerenje Plenkoviću, ali povjerenje obvezuje pa od njega sada očekujemo da bude lider i provede reforme", poručuje za Index Hrvoje Bujas, suosnivač udruge Glas poduzetnika. 


Hrvoje Bujas

Dodaje kako će Glas poduzetnika nastaviti funkcionirati i nakon izbora jer Hrvatsku i njeno gospodarstvo čekaju teška vremena. Pravi udar koronakrize osjetit će se na jesen i zimu i sada je pitanje kako omogućiti poduzetnicima da prežive do sljedeće godine, odnosno do vremena kada bi svijet trebao dobiti cjepivo i lijek protiv koronavirusa.

"Vremena za čekanje nema, trebat će brzo reagirati", naglašava Bujas. 

Hrvatskoj će trebati 15 milijardi eura iz blagajne EU kako bi održala gospodarstvo iznad vode 

I Branko Roglić, vlasnik Orbica i jedan od osnivača Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), smatra da Hrvatsku pravi izazovi tek čekaju. Tu bi nam, smatra Roglić, u velikoj mjeri trebao pomoći novac iz fondova EU, a Hrvatskoj će trebati oko 15 milijardi eura kako bi održala gospodarstvo iznad vode. 

"Što se toga tiče, dobro je da će Plenković ostati na vlasti jer će lakše povući novac iz EU, on je europski čovjek", ocjenjuje Roglić za Index.


Branko Roglić

Glavnina zahtjeva poduzetnika s kojima smo razgovarali, kako onih iz HUP-a, tako i onih okupljenih u udruzi Glas poduzetnika, odnosi se na reforme u javnom sektoru. Naši sugovornici pritom naglašavaju kako se ne zalažu za smanjivanje izdataka za javne službe poput zdravstva, školstva ili vatrogastva, nego za rezanje glomaznog i neučinkovitog administrativnog aparata, a posebno za smanjivanje brojnih agencija i drugih sličnih tijela. Posebno ističu kako je došlo vrijeme da se konačno krene u teritorijalni preustroj zemlje, odnosno smanjivanje broja županija, gradova i općina. 

Traže smanjivanje broja gradova i općina te reformu pravosuđa

"Treba ukinuti jedinice lokalne samouprave koje nisu samoodržive, već žive od dotacija države", ističe Bujas. 

Velik problem za tvrtke je i pravosuđe. Stoga poduzetnici od vlasti traže da reformira pravosuđe i omogući bržu provedbu sudskih postupaka.

"Želimo učinkovitije pravosuđe. Predmeti u kojima su potraživanja manja, do 200.000 kuna, moraju se riješiti u roku od 14 dana, a oni s većim potraživanjima do najviše godinu dana", smatra Bujas. 

Stalna tema poduzetnika je i smanjivanje brojnih parafiskalnih nameta. Dosadašnja Plenkovićeva vlada počela je raditi na tome, ali po njihovoj ocjeni, nedovoljno i presporo. Zato od novog Plenkovićevog kabineta očekuju da ubrza rezanje neporeznih davanja. Bujas pritom posebno ističe ukidanje obveznih članarina HGK-u, HOK-u i HTZ-u, kao i nameta za Hrvatske šume i Hrvatske vode.

Parafiskalne namete treba temeljito pročešljati

"Parafiskalne namete treba temeljito pročešljati“, kaže za Index i Zdravko Jelčić iz požeškog Spin Valisa i istaknuti član HUP-a. 
Poduzetnici traže i daljnje zahvate u poreznom sustavu koji bi im olakšali poslovanje.

Tako se u Glasu poduzetnika zalažu za proširenje snižene stope PDV-a na cjelokupni turizam i ugostiteljstvo i pritom traže da snižena stopa iznosi 10 posto, a ne kao do sada 13 posto. Smatraju i da bi se cjelokupna hrana trebala oporezovati po nekoj od sniženih stopa PDV-a. Bujas ističe i kako ne odustaju od zahtjeva da se PDV plaća po naplati i da se ukine plaćanje akontacije na porez na dobit, kao i da se izbriše za poduzetnike sporna vladina odluka o obvezi plaćanja doprinosa za direktore malih tvrtki, neovisno o tome ostvaruju li prihode i kakve. 

Zdravko Jelčić

U Glasu poduzetnika posebne zahtjeve imaju za pomoć tvrtkama koje su jako pogođene koronakrizom. Riječ je mahom o tvrtkama iz sektora turizma, ugostiteljstva, prijevoza i industrije evenata, za koje u toj udruzi kažu da bi im trebalo produžiti primjenu mjera za očuvanje radnih mjesta, kakve su imale tijekom proljeća, barem za još tri mjeseca. Također, traže da se konačno razradi modalitet moratorija za leasing. Sve bi to tvrtkama, ističe Bujas, trebalo omogućiti da prežive do kakve-takve normalizacije ekonomske situacije. 

Velika očekivanja od nove Plenkovićeve vlade imaju i industrijalci. Jelčić, primjerice, upozorava da je pred novom vladom težak zadatak povećanja udjela prerađivačke industrije u hrvatskom bruto domaćem proizvodu (BDP) s 12 na barem 20 posto, a kao primjer navodi Njemačku. 

Žele reindustrijalizaciju zemlje

"Treba nam industrijska strategija po uzoru na onu kakvu ima Njemačka, koja će omogućiti reindustrijalizaciju zemlje. Ovdje ne govorimo o industriji 19. stoljeća, nego o industriji koja se temelji na istraživanju i razvoju, inovacijama, digitalizaciji i robotizaciji", objašnjava Jelčić. 

U poduzetničkim krugovima, dakle, od nove garniture u Banskim dvorima očekuju da konačno ubrza reformski proces i pripremi zemlju za najteže izazove koje joj nosi koronakriza. U tvrtkama su svjesni da reforme koštaju, ali misle da se Hrvatska ovoga puta neće moći izvući bez njih. Posebno su zainteresirani za niz mjera koje bi trebale srezati javnu potrošnju, što bi, opet, trebalo dovesti do smanjenja poreznog i neporeznog opterećenja. Slamku spasa, kako za svoje poslovanje, tako i za državnu blagajnu, pritom vide u povećoj financijskoj injekciji iz Bruxellesa. 

"Plenković je na izborima dobio dosta jako podršku i sada može formirati vladu koja će provesti strukturne reforme", zaključuje Jelčić.

Pročitajte više