Obnova Michelangelova Favida stala zbog ostavke restauratorice

ZAVRŠETAK restauracije Michelangelova Davida odgađa se jer je glavna restauratorica odstupila s dužnosti zbog neslaganja oko izbora najbolje metode čišćenja toga slavnoga kipa, potvrdili su muzejski izvori u Firenci u srijedu.

Agnese Parronchi, kći jednoga od najvećih stručnjaka za Michelangela, prošli je tjedan ponudila ostavku jer su joj sugerirali da rad ubrza upotrebom vlažne komprese.

U pismu upravi muzeja u Firenci Parronchi je napisala da se ne slaže s tom metodom "u tako ranoj fazi" i ponudila ostavku.

Postupak restauracije počeo je jesenas i završetak je bio predviđen za 31. ožujka. Odonda je restauracija u prekidu, nastavak se ne očekuje prije rujna, a novi rok za završetak postavljen je za 2004.

Otkad je 1873. preseljen u firentinsku Akademijinu galeriju, David nije diran, jedino je popravljen nožni prst koji su 1991. oštetili vandali.

Očekuje se da ovom restauracijom vrijednom 165 tisuća eura, koju u cijelosti financira nizozemski mecena Williams Dreesman, budu sanirana i manja oštećenja na prstima Davidovih ruku te na podnožju kipa.

David je viši od četiri metra, a 1512. oštetio ga je udar munje. Godine 1527. oštetila ga je pak svjetina koja je prosvjedovala protiv povratka obitelji Medici u Firencu. Godine 1991. vandal Pietro Cannata maljem mu je slomio nožni prst.

Pročitajte više