Obnovu Iraka vodit će američki diplomat

AMERIČKI predsjednik George W. Bush namjerava nadzor nad obnovom Iraka predati u ruke američkog karijernog diplomata, piše u petak The Wasington Post


Paul Bremer, stručnjak za borbu protiv terorizma i bivši savjetnik u tvrtki Henryja Kissingera, bit će za nekoliko dana postavljen za posebnog izaslanika i civilnog upravitelja Iraka, piše list pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike.


Bremer će biti šef Jayu Garneru koji sada vodi obnovu Iraka, a njegov nadređeni bit će američki ministar obrane Donald Rumsfeld.

Dužnosnici navode kako će Bremer među ostalim biti zadužen za formiranje privremene iračke vlade i stvaranje uvjeta da Iračani konačno sami izaberu svoju vlast.

Dužnosnici State Departmenta, koji se već dulje bori s Pentagonom oko nadzora nad obnovom Iraka, ovo imenovanje visokog diplomata koji je 23 godine bio najbliži suradnik šest državnih tajnika, vide kao malu pobjedu nad svojim rivalom.

List, međutim, navodi da je Bremer, 61, jastreb blizak neokonzervativnom krilu u Pentagonu, te da ima potporu Rumsfelda i njegovog zamjenika Paula Wolfowitza. Njegovo imenovanje samo potvrđuje Bushovo zadovoljstvo kontrolom koju nad Irakom ima Pentagon dok se ne uspostavi iračka vlada.

Bremer bi trebao donijeti novi smjer u poslijeratnom Iraku, opterećenog pljačkom i neredom koji priječe obnovu normalnog života, prije svega gospodarstva i vlasti.

Garner, direktor Pentagovog Ureda za obnovu i humanitarnu pomoć u Iraku, nastavit će nadzirati sigurnost, obnovu komunikacija i infrastrukture, te obnovu škola i cesta. Pregovore s potencijalnim iračkim čelnicima će nastaviti voditi posebni izaslanik Zalmay Khalilzad, zadužen za politički razvitak Iraka, i zamjenik pomoćnika državnog tajnika Ryan Crocker.

Jedna od najvažnijih Bremerovih zadaća bit će arbitraža između sukobljenih pristupa koje u Iraku imaju State Department i Pentagon, kaže list, kao i da privuče što više zemalja u obnovu Iraka kako to ne bi bilo percipirano kao čisto američka operacija.

U State Departmentu Bremer je poznat kao neubičajeno otvoren i odlučan tamo gdje je uobičajenija uvijena priča.

I State Department i Pentagon su zadovoljni ovim imenovanjem, što je rijedak slučaj jedinstva sukobljenih struja u Bushovoj administraciji.

The Washington Post navodi da je Richard Perle, bliski savjetnik u Pentagonu, kazao kako će Bremeru pomoći njegov ugled oštrog čovjeka na poslu za koji nema presedana.

"On je agresivan prema standardima vanjskih poslova", rekao je Perle. "Viđao sam i kolibriće koji su agresivni prema standardima vanjskih poslova".

(Hina) sl nab

Pročitajte više