"Obogaćeni" zrak: U Madridu i Barceloni udišu kokain

ŠPANJOLSKI znanstvenici pronašli su u zraku dva španjolska velegrada Madrida i Barcelone tragove kokaina, koristeći novu tehniku detektiranja tvari u zraku, koju su ujedno i prvi put upotrijebili.

Znanstvenici su tražili 17 komponenti u pet različitih tipova droge: kokainu, amfetaminu, opijatima, kanabisu i liserginskoj kiselini, prenosi AFP. Studija koju su proveli testirajući zrak u Barceloni i Madridu, pokazala je kako je kokain dominantna droga u zraku ta dva grada, objavio je španjolski CSIC institut.

Nema opasnosti po građane

U kubičnom metru zraka tako je otkrivena koncentracija od 29 do 850 pikograma, a ako uzmemo u obzir da je pikogram samo trilijunski dio grama, onda možemo zaključiti kako Španjolci ne moraju strahovati od eventualnog "urokavanja" kokainom.

Osim kokaina, studija je prikazala i prisutnost heroina, no još i u manjim tragovima od kokaina. Znanstvenici su prisutnost droga u zraku opravdali uzimanjem uzorka zraka blizu područja u Madridu, u kojima se sumnja da djeluju preprodavači droga, a veće količine izmjerene su i tijekom vikenda, što dodatno sugerira da se određeni dio Madriđana udobrovoljava kokainom ponajviše vikendom.

Ipak, opasnosti za generalnu populaciju nema, tvrde znanstvenici. "Čak da čovjek živi 1.000 godina, ne bi još uvijek stigao udahnuti ni jednu jedinu dozu kokaina izmjerenog u zraku", kazala je Miren Lopez de Alda, jedna od znanstvenica koja je sudjelovala u projektu.

B.V.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više