Oboljeli od smrtonosne bolesti koja ubija mlade konačno će dobiti lijekove

Foto: Anja Privara, Video: Nika Sukser, Mia Brdarić/Index

POVJERENSTVO HZZO-a napokon je, na današnjoj sjednici, odobrilo lijekove za oboljele od cistične fibroze. 

Riječ je o lijekovima Kaftrio, Kalydeco i Orkambi, koji oboljelima od te smrtonosne bolesti doslovno mogu spasiti život.

Iz pouzdanog smo izvora doznali da je odluka o uvrštenju lijeka donesena te je naloženo da se za njih iznađu financijska sredstva. 

I ministar zdravstva Vili Beroš prošlog se tjedna založio za uvođenje spomenutih lijekova na listu HZZO-a, čiji trošak, kako je kazao, na godišnjoj razini za 150 oboljelih od cistične fibroze iznosi 130 milijuna kuna.

Ta rijetka i smrtonosna bolest nemilice ubija mlade ljude, a u Hrvatskoj trenutačno najstarija osoba oboljela od te bolesti ima 36 godina. Oboljeli se već dugo bore da se spasonosni lijekovi uvrste na listu lijekova HZZO-a. 

Peticiju za uvrštenje lijekova potpisalo je više od 130 tisuća ljudi. 

Kakvu je odluku danas donijelo Povjerenstvo HZZO-a i što slijedi

"Povjerenstvo za lijekove HZZO-a na današnjoj je sjednici ponovno razmatralo prijedloge za stavljanje lijekova za liječenje cistične fibroze na listu lijekova HZZO-a, a koje je, putem ovlaštenog predstavnika Medison Pharma d.o.o., predao Nositelj odobrenja Vertex Pharmaceuticals (Ireland) Limited. Nakon analize prijedloga, dostavljene dokumentacije te financijske ponude podnositelja prijedloga uvažavajući su lijekovi odobreni u Europskoj uniji te je, s obzirom na to da se radi o lijekovima za liječenje rijetke bolesti, za koju ne postoji druga specifična opcija liječenja, zaključeno da će Povjerenstvo za lijekove uputiti pozitivno mišljenje za stavljanje lijekova zaštićenih imena Orkambi, Kaftrio i Kalydeco, za liječenje cistične fibroze, na Osnovnu listu lijekova HZZO-a", rekli su iz HZZO-a.

Dodaju da će Povjerenstvo za lijekove HZZO-a uputiti pozitivno mišljenje za stavljanje lijekova na Osnovnu listu lijekova za primjenu tih lijekova kod bolesnika s točno određenim genskim mutacijama i ovisno o dobi za koju su lijekovi registrirani za primjenu i za koju je podnositelj prijedloga predao zahtjev za stavljanje na listu lijekova.

"Pozitivno mišljenje se daje uz uvjet praćenja učinka lijekova primijenjenih kod oboljelih osoba i uz napomenu da se radi o znatnim financijskim sredstvima koje HZZO mora izdvojiti za primjenu ovih lijekova kod oboljelih osoba, a koje će HZZO osigurati kako bi lijekovi postali dostupni bolesnicima kod kojih se očekuje dobar učinak u liječenju. Sljedeći korak je potpisivanje financijskog ugovora pod uvjetima koji su postignuti u pregovorima s Nositeljem odobrenja", kažu iz HZZO-a, dodajući da onda konačan prijedlog ide na Upravno vijeće HZZO-a.

Udruga: Korak prema mirnijem životu 150 oboljelih

Hrvatska udruga oboljelih od cistične fibroze je pak u priopćenju poručila da je današnja odluka Povjerenstva za lijekove HZZO-a prvi korak prema mirnijem životu 150 oboljelih od cistične fibroze u Hrvatskoj te hitno traže i konačnu potvrdu Upravnog vijeća HZZO-a.

"Današnja odluka Povjerenstva za lijekove HZZO-a o uvrštavanju Kaftrija, Kalydeca i Orkambija na osnovnu listu tek je prvi korak ka mirnijem životu 150 oboljelih od cistične fibroze u Hrvatskoj. Sada je red na Upravnom vijeću HZZO-a koje mora do kraja provesti postupak uvrštavanja lijekova na listu kako bi oni uopće mogli postati dostupni svim oboljelima. Apeliram ovim putem na njih da taj postupak odrade u što je moguće kraćem roku. Ovo je prijelomni trenutak koji smo mjesecima čekali te nastavljamo pratiti situaciju dok nam lijekovi konačno ne budu dostupni”, izjavio je predsjednik Hrvatske udruge oboljelih od cistične fibroze Tomislav Levak.

Današnjoj sjednici Povjerenstva za lijekove HZZO-a prethodile su tri sjednice, sve održane bez konkretnih odluka o uvrštavanju lijekova Kaftrio, Kalydeco i Orkambi na osnovnu listu.

Potom je hitno zakazan sastanak Udruge s državnim tajnikom Silvijem Bašićem 26. srpnja, nakon čega su vlada, točnije premijer Andrej Plenković, te Ministarstvo zdravstva dali punu podršku Udruzi u borbi za uvrštavanje nužnih lijekova na osnovnu listu HZZO-a, koja je danas urodila plodom, kaže se u priopćenju Udruge.

Bolest koja pogađa niz sustava u organizmu, najteže stradavaju pluća, gušterača, jetra...

Jučer smo donijeli priču o Anji Privari, 27-godišnjoj Đakovčanki koja se s tom teškom bolešću bori čitav život, a intervju s njom možete pogledati u nastavku. 

 

"Cistična fibroza je rijetka smrtonosna bolest progresivnog tijeka koja zahvaća više sustava u organizmu. Najpogođeniji su pluća, gušterača, jetra, probavni sustav, žlijezde znojnice, reproduktivni sustav i sinusi. Kod oboljelih u plućima se stvara ljepljivi sekret i samim time je taj sekret dobra okolina za infekcije. Mi oboljeli umiremo kao mlade osobe od zatajenja pluća", kaže Anja. 

Dijagnozu je dobila sa 6 mjeseci

Prosječna životna dob oboljelih je između 30 i 40 godina, a najstarija osoba oboljela od cistične fibroze u Hrvatskoj ima 36. 

Anji su cističnu fibrozu dijagnosticirali sa 6 mjeseci. 

"Trudnoća je bila uredna, nije bilo nikakvih komplikacija pri porodu, rođena sam s 3 kilograma. Međutim, idući dani bili su vrlo teški za moje roditelje, slabo sam napredovala, sve sam više kašljala, gubila sam na težini. Nakon toga mi se stanje pogoršalo još više, pa su me hitno prebacili u Kliniku za dječje bolesti u Zagrebu. Tamo su mi radili razna testiranja kroz nekoliko dana i zapravo su mi tada dijagnosticirali cističnu fibrozu", rekla je Anja.

Pacijenti se moraju boriti da se lijekovi stave na listu HZZO-a 

Cistična fibroza trenutno se u Hrvatskoj liječi samo simptomatski. 

>> Lijek koji spašava život besplatan je u susjednim zemljama. U Hrvatskoj nije

"Radi se potpunoj terapiji - ja to volim reći kako bi se zakrpale rupe nastale progresijom bolesti. Trenutno uzimam 30 tableta dnevno i sada imam četiri inhalacije jer se osjećam dobro. To je sve moja rutina kada se osjećam dobro. Međutim, kada sam u pogoršanju plućne bolesti - a to znači i često kašljanje, nemogućnost da dođem do zraka, iskašljavanje krvi, bolovi po cijelom tijelu, temperatura - tada broj tableta raste, kao i broj inhalacija", kaže Anja i dodaje da se ti lijekovi i te inhalacije moraju uzimati u točno određeno vrijeme i mora biti točno određen razmak među njima i ponekad je vrlo teško to sve ukomponirati. 

Unazad zadnjih 10 godina na tržištu se pojavilo čak pet rješenja kako terapija ne bi morala biti tako intenzivna. 

Pročitajte više