Obrana bivšeg ministra Varge opet zatražila izdvajanje nezakonitih dokaza

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

OPTUŽNO vijeće zagrebačkog Županijskog suda nije donijelo odluku o osnovanosti optužnice protiv bivšeg SDP-ovog ministra zdravstva i nekadašnjeg ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Siniše Varge jer je obrana već drugi put zatražila izdvajanje nezakonitih dokaza.

Tužiteljstvo je priložilo dokumentaciju koja osporava izdvajanje nezakonitih dokaza, a sud bi odluku trebao donijeti do nove sjednice optužnog vijeća 19. siječnja iduće godine, doznaje Hina.

Uskokova tužiteljica Petra Parlov je na pitanje novinara je li riječ o pokušaju odugovlačenja postupka odgovorila potvrdno podsjetivši da su zagrebački Županijski sud i Visoki kazneni sud već odlučivali o prijedlogu obrane za izdvajanje nezakonitih dokaza.

Optužnica je podignuta u veljači

Uskok je u veljači ove godine podigao optužnicu protiv Varge, kojeg tereti da je s dvojicom poduzetnika, od kojih je jedan u međuvremenu preminuo, izvlačio novac iz HZZO-a ugovaranjem nepotrebnih usluga.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete, izvijestilo da Vargu i 62-godišnjaka, optužnicom podignutom pred zagrebačkim Županijskom sudom, terete za zlouporabu položaja i ovlasti, pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti te nezakonito poslovanje.

Mediji su ranije pisali da su, uz Vargu, na meti Uskokovih istražitelja Davor Dabinović (62) i Goran Žonja, koji je poznat iz afere Suhi led, u kojoj bivšeg pročelnika zagrebačkog Ureda za zdravstvo Zvonimira Šostara tužiteljstvo tereti da je sa suradnicima oštetio Grad Zagreb za gotovo 40 milijuna kuna fiktivnim čišćenjem klimatizacijskih i ventilacijskih sustava gradskih sportskih dvorana.

Tužiteljstvo je preciziralo da su Varga i ostala dvojica izvlačili novac putem tri ugovorena posla nakon što je Varga potpisao ugovore s tvrtkom u međuvremenu preminulog te uredom ovlaštenog inženjera. Varga je potom, dodaje Uskok, dogovorio izradu necjelovite dokumentacije kako bi se stvorio privid izvršenih usluga.

Uskok: Varga je dostavljao podatke o predstojećem natječaju

Uskok dodaje da je Varga svojim potpisom 19. prosinca 2012. potvrdio prijem te dokumentacije iako je znao da se radilo o nepotpunim podacima koji su u elektronskom obliku dostavljeni u HZZO najranije nakon 12. siječnja i koji nikad nisu korišteni za HZZO-ove poslovne potrebe.

Unatoč svemu, ističe Uskok, HZZO je 8. siječnja 2013., prema trima ranije potpisanim ugovorima, platio nepotrebne usluge više od 250.000 kuna, za koliko je oštećen HZZO, a koje su Varga i ostala dvojica okrivljenika međusobno podijelila.

Uz to, Uskok sumnja da je Varga tijekom 2013. i 2014. dogovorio s u međuvremenu preminulim poduzetnikom da će, koristeći svoje ovlasti, osigurati njegovoj tvrtki dobivanje unosnih poslova od HZZO-a, i to po njemu odgovarajućim uvjetima.

Varga je, dodaje Uskok, s u međuvremenu preminulim dogovarao sadržaj natječajne dokumentacije te mu je dostavljao podatke HZZO-a o planu i predmetu nabave, a na osnovi te dokumentacije su zaposlenici tvrtke preminulog sačinili dokumentaciju za javno nadmetanje na temelju koje je Varga potom raspisao natječaj za nabavu održavanja i čišćenja. Na tom natječaju, ističe Uskok, dodijeljeni su poslovi vrijedni ukupno 1.3 milijuna kuna.

Pročitajte više