Obrat: Jamstva IGH i Konstruktora mogla bi biti bezvrijedna?!

HRVATSKI konzorcij na čelu s IGH-om i Konstruktorom prije dva dana nije dostavio tražena bankovna jamstva već je tek dostavio pisano obećanje u kojemu stoji da će do kraja ovog mjeseca ispuniti uvjete za potpisivanje ugovora, donose mediji u Crnoj Gori.

> Potvrđeno iz vlade Crne Gore: IGH i Konstruktor nabavili bankovna jamstva!

> Hanfa zbog teksta na Indexu zaustavila trgovanje dionicama IGH i Tehnike na burzi!

Najdalje se u analizi onog što se prije dva dana dogovorilo u "poslu stoljeća", otišlo u dnevniku Vijesti iz Podgorice, koji je objavio da su čelnici hrvatski tvrtki prije dva dana donijeli samo ponude koje konzorcij ima od banaka s kojima su pregovori u tijeku.

Radonjić mijenja ploču - jamstva stigla, ali ne zna se vrijede li?!

Podsjetimo, predsjednik Komisije za provođenje tenderskog postupka i pregovaranja Zoran Radonjić prije dva dana potvrdio je za Index kako je hrvatski konzorcij dostavio pisana jamstva koja zadovoljavaju uvjete tendera i omogućavaju sklapanje financijskih ugovora. Tada je naglašeno da će Vlada Crne Gore nastaviti predviđenu proceduru analize "dostavljenih ponuda i zaključivanja ugovora s hrvatskim konzorcijem i financijskim institucijama". Zanimljivo je kako nam u crnogorskom ministarstvu prometa, koje je resorno za posao izgradnje autoceste, nisu htjeli odgovoriti tko je dao jamstva jer je to dio dogovora između hrvatske i crnogorske strane.

Usprkos napisima u crnogorskim medijima, Radonjić i dalje tvrdi kako je hrvatski konzorcij dostavio potrebna jamstva. No, ovoga puta dodaje da njihova kvaliteta još nije poznata! "Kvalitetu bankovnih jamstava za izgradnju autoceste Bar - Boljare do 28. veljače će procijeniti Komisija za provođenje natječajnog postupka i pregovaranje", rekao je Radonjić za podgorički radio Antena M.

Radonjić dodaje kako je hrvatski konzorcij svu obveznu dokumentaciju dostavio u roku koji je odobrila Vlada Crne Gore, ali analiza dostavljenih jamstava još nije provedena. Nadležna tijela će svoj izvještaj Savjetu za autoceste i Vladi Crne Gore dostaviti tek do 28. veljače. Ponudu hrvatskog konzorcija Radonjić u međuvremenu nije želio komentirati te je napomenuo kako do kraja mjeseca više neće biti nikakvih službenih priopćenja, jer "žele poštovati integritet svog poslovnog partnera".

Ministarstvo financija: Još nije vrijeme

Jutros nam iz IGH nisu mogli ništa reći o kreditnom aranžmanu već su sve prebacili na splitski Konstruktor, od kojeg još nismo dobili službeno očitovanje. Ministarstvo financija Ivana Šukera također za sada ne želi izlaziti u javnost s detaljima na koji su način i u kojem svojstvu sudjelovali u pregovoru hrvatskog konzorcija i banaka. Rekli su nam kako još nisu spremni izaći u medije s detaljima posredovanja između banaka te Konstruktora i IGH.

Potvrđeno nam je tek kako je pismo premijerke Jadranke Kosor premijeru Mili Đukanoviću - autentično.

Pročitajte više