Obrat u priči o curici koja je u Rusiji nacrtala ovaj crtež. Strpali je u sirotište

Foto: Twitter

RUSKOM samohranom ocu oduzeli su kćer i smjestili je u dom nakon što je nacrtala antiratnu sliku na satu likovnog, prenosi Business Insider. Aleksej Moskalev iz grada Jefremova u ruskoj regiji Tula optužen je za diskreditaciju vojske u prosincu, nakon što je njegova kći Maša nacrtala crtež protiv rata u školi, izvijestio je nezavisni ruski medij Meduza.

Učiteljica je u travnju prošle godine učenicima šestog razreda rekla da nacrtaju nešto u znak podrške ruskoj akciji u Ukrajini.

Maša je nacrtala rusku zastavu uz natpis "Ne ratu". Uz rusku nacrtala je i ukrajinsku zastavu uz koju je pisalo "Slava Ukrajini". Na crtežu se također nalazila i žena s djetetom prema kojoj padaju rakete.

Nakon što je učiteljica prijavila crtež ravnatelju, njen otac je u više navrata pozivan na razgovor u FSB. Moskalev je prepričao da su mu FSB-ovci tri i pol sata govorili da ne odgaja kćer pravilno. "Rekli su mi da će mi je oduzeti te da ću u zatvor", prepričao je za Meduzu.

Nekoliko mjeseci kasnije, 30.12., pretražen je njegov dom. Tada su odveli i djevojčicu u dom. Moskalevljev odvjetnik kazao je kako je tijekom ispitivanja rečeno da je djevojčica ostavljala antiratne poruke i na društvenoj mreži VKontakte.

Optužen je zbog diskreditiranja ruske vojske.

Priča dobila zaokret

Kako piše ruski Kommersant, priča je dobila zaokret. Djevojčica, naime, ne smije napustiti sirotište unatoč odluci istražitelja. To je za Kommersant rekao odvjetnik Vladimir Biljenko, koji brani djevojčičinog oca Alekseja Moskaljeva.

"Aleksej je u kućnom pritvoru. Prema nalogu suda, s njim mogu kontaktirati samo odvjetnik, istražitelj i ljudi koji žive u stanu, odnosno samo Maša", rekao je odvjetnik. 

"Službenik suda je već donio odluku da se Mašu oslobodi, ali predstavnik komisije za pitanja maloljetnika blokirao je odluku. Navodno su sirotištu pokazali nekakav papir zabrane", rekao je odvjetnik.

Pročitajte više