Obrat: Željezara Split prodana engleskom fondu!

ŽELJEZARA Split promijenila je vlasnika! Naime, jutros je na zagrebačkoj burzi objavljeno kako je engleski fond Carlson Private Equity Limited kupio 95.86 posto dionica Željezare Split od poljskog Zlomrexa.

Od metalske industrije do informatike

"Ponuditelj je 8. rujna 2009. godine sklopio Ugovor o prodaji i prijenosu dionica s društvom Zlomrex Spolka Akcyjna s odgodnim uvjetima o prijenosu 223.060 dionica koje čine 95.86 posto glasova na glavnoj skupštini društva. Ponuditelj će u roku propisanom Zakonom o preuzimanju dioničkih društava objaviti ponudu za preuzimanje", stoji u obavijesti zagrebačkoj burzi engleskog Carslona.

Prema dostupnim i prema do sada objavljivanim informacijama riječ je o fondu koji je utemeljen je 2003. godine. Investirali su u 28 tvrtki koje se bave sasvim različitim privrednim granama od metalske, kemijske, farmaceutske pa sve do informatičke industrije.

Posluju u Britaniji, Njemačkoj, Poljskoj, Švicarskoj, Cipru i Britanskom Djevičanskom otočju. Zanimljivo je kako je Fond osnovan je s ciljem "investiranja u male i srednje tradicionalne ekonomije u Europi i Aziji koje su se našle u teškoćama".

Intervencija Vlade?

Podsjetimo, kako je situacija u splitskoj Željezari već duže vrijeme bila tik do usijanja. Naime, u trenutku kada su sindikalisti odlučili štrajkati glađu zbog neisplaćenih plaća, premijerka Jadranka Kosor pozvala ih je u Zagreb.

Iako zapravo ništa nije dogovoreno, sindikalisti su izašli iz ureda premijerke zadovoljni s onim što su mogli čuti te su tada javno, pred novinarima, obećali kako do listopada neće biti javnih sindikalnih akcija do kada bi Vlada trebala riješiti problem.

Je li rješenje Vlade zapravo bilo posredovanje između poljskog vlasnika i engleskog fonda ostaje krajnje upitno. No, isto tako treba reći da se potencirao sastanak čelnih ljudi Vlade s vlasnicima poljskog Zlomrexa i mogućih budućih investitora među kojima se posebno isticala i ruska ESTAR grupa.

Pročitajte više