Obuljen Koržinek: Govor mržnje je rizik za demokraciju

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u utorak je kazala da govor mržnje predstavlja rizik za demokraciju te je pozdravila UNESCO-vo pokretanje Globalnog foruma regulatornih mreža naglasivši i da je u borbi protiv dezinformacija presudna uloga klasičnih medija.

''Danas obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje koji je iznimno važan za podizanje svijesti o tome na koji način govor mržnje predstavlja rizik za poštivanje ljudskih prava, demokraciju i vladavinu prava'', rekla je ministrica na konferenciji u organizaciji Agencije za elektroničke medije i UNESCO-a.

Kazala je i da je sloboda medija temelj za funkcioniranje demokratskog društva istaknuvši da su od presudne važnosti slobodni, neovisni i pluralistički mediji koji su utemeljeni na principima osiguravanja slobode informiranja i izražavanja. 

Obuljen-Koržinek: Borba protiv dezinformacija i govora mržnje u svijetu nema alternative

''Uloga klasičnih medija u borbi protiv dezinformacija je presudna. Svjesni smo da su širenje dezinformacija i manipuliranje dezinformacijama danas dosegnuli nevjerojatnu brzinu i najveći izazov je svih regulatora kako dovoljno brzo djelovati kako bi se sustigle sve one tendencije koje omogućuju suvremene tehnologije'', kazala je Obuljen Koržinek.

Ocijenila je i da je sustizanje tehnoloških dostignuća jedan od najvećih izazova donositeljima novih medijskih politika i medijskim regulatorima, ali da je i jednako važno nastaviti raditi na jačanju zaštite i sigurnosti novinara i drugih medijskih djelatnika, zaštiti uredničke i novinarske neovisnosti i profesionalizma u izvještavanju i protiv širenja dezinformacija.

Obuljen Koržinek: U fokus stavljamo unaprjeđenje statusa novinara

''U fokus stavljamo unapređenje statusa novinara, novinarske profesije, medijskog sustava i poticanja pluralizma i ulaganja u kvalitetno, neovisno i profesionalno novinarstvo te, što je jako važno, transparentnost podataka o vlasništvu medija i drugih platformi kroz koje se mogu širiti vijesti ili dezinformacije'', kazala je ministrica. Posebno je istaknula hrvatski projekt uspostave mreže fact-checkera za provjeru točnosti informacija u medijima. Također, naglasila je iznimnu vrijednost projekata medijske pismenosti koju već godinama provodi Agencija za elektroničke medije.

Istaknula je i da sve države članice UNESCO-a, kroz brojne programe, već desetljećima slobodu medija i poziciju novinara stavljaju u fokus medijskih politika te je pozdravila najnoviju inicijativu UNESCO-a.

''UNESCO je najpozvaniji da pokrene ovakav globalni forum i da pokuša okupiti sve medijske regulatore, ali i predstavnike platformi kako bismo shvatili da suradnja i borba protiv dezinformacija i govora mržnje u današnjem svijetu nema alternative'', zaključila je ministrica Obuljen Koržinek.

Popovac: Suprotstavimo se antisemitizmu, antiislamizmu, rasizmu, ksenofobiji i mizoginiji

Ravnatelj AEM-a Josip Popovac ocijenio je da je govor mržnje ''zlo i zločin sam po sebi, bez obzira izazvao ili ne još strašnije posljedice'' te je pozvao na suprotstavljanje rastućem antisemitizmu, antiislamizmu, rasizmu, ksenofobiji i mizoginiji.

''Svjesni naše odgovornosti i složenosti života u digitalnom dobu, okupili smo se sa željom da se ujedinimo i da na globalnu prijetnju ponudimo globalni odgovor. Predani vrijednostima civiliziranog svijeta i demokratskim dostignućima izraženim u smjernicama za upravljanje digitalnim platformama UNESCO-a ustanovljavamo globalnu regulatornu mrežu'', kazao je Popovac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.