Očajne statistike: Polovina mladih ne može se nadati poslu u Hrvatskoj

Foto: Hina, 123rf

NA HRVATSKOM zavodu za zapošljavanje trenutno se nalazi 264.558 osoba, a ako se u obzir uzme činjenica da su mnogi pronašli posao u sezoni, stvarna brojka još je i veća. Mladež koja trenutno sjedi u srednjoškolskim ili studentskim klupama zbog te statistike nikako ne može biti optimistična. Očekuju da će se uskoro pridružiti stotinama tisuća nezaposlenih na burzi.

Prema podacima Eurostata, u Hrvatskoj je nezaposlenost mladih krajem 2015. iznosila 45.1 posto, zbog čega se nalazimo na vrhu europske ljestvice po nezaposlenosti mladih. U Grčkoj je točno polovina mladih radno sposobnih ljudi nezaposlena, dok je na drugom mjestu Španjolska s 47.5 posto nezaposlenosti mladih. Hrvatsku na četvrtom mjestu slijedi Italija s 38.1 posto nezaposlenih mladih osoba. Ipak, valja reći kako se nezaposlenost mladih u Hrvatskoj smanjila u odnosu na 2014. godinu, no tek za neznatnih 0.4 posto.

Za očekivati je da će dobar dio njih sreću potražiti negdje vani.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, od ulaska Hrvatske u EU, od 1. srpnja 2013., iz zemlje je u potrazi za poslom, prethodno se odjavivši s HZZ-a, otišlo 9128 osoba. Najviše ih je u dobi od 25 do 29 godina.

Pročitajte više