OČAJNO STANJE BOLNICE U PETROVOJ Ne rade klima uređaji usred ljeta, dijete zaradilo bakteriju

Foto: Index

NA ODJELU intenzivne njege, u Klinici za ženske bolesti i porode, radi se na novom klimatizacijskom sustavu.

Odnosno, kako je Indexu potvrđeno, na odjelu intenzivne njege, trenutno rade pokretni klima uređaji. Na tom odjelu borave žene i netom rođena djeca koja zahtijevaju posebnu njegu. "Odjel za intenzivno i postintenzivno liječenje skrbi za sve pacijentice nakon operativnih zahvata kao i sve vitalno ugrožene pacijentice Klinike", navode u opisu.

Dijete zaraženo bakterijom

Inače, kako im piše na službenim stranicama, Klinika za ženske bolesti i porode u svom radu objedinjuje više područja medicine koja se bave ženskim zdravljem i porodništvom.

"Kroz svakodnevni stručni rad ovdje se pruža zdravstvena zaštita majkama i djeci za vrijeme trudnoće, poroda i nakon poroda. Provode se postupci medicinski potpomognute oplodnje kao i posebna skrb za nedonoščad, a kada se spominje žensko zdravlje onda se prvenstveno misli na ginekološku kirurgiju i uroginekologiju te liječenje zloćudnih tumora ženskog spolnog sustava", piše u opisu rada bolnice u Petrovoj.

Index je u kontaktu sa zabrinutim ocem djevojčice stare nekoliko dana. Njegovo dijete zaraženo je bakterijom Serratia marcenscens u bolnici u kojoj usred ljeta ne rade klima uređaji. Klima uređaji su zastarjeli te moraju biti promijenjeni. Djevojčica je rođena zaražena streptokokom, zato je i zadržana na Odjelu intenzivne njege. Nakon streptokoka, dijete je ležalo na intenzivnoj zaraženo Serratiom. Otac je želio ostati anoniman.

Stanje u Petrovoj


Bolnica u Petrovoj ulici inače često trpi prigovore zbog stanja u kojemu se nalazi. Primjerice, fotografije koje možete vidjeti u ovom članku, fotografije su stanja Poliklinike u Petrovoj, snimljene prije dva mjeseca.








Serratia je bakterija koje čini dio normalne crijevne flore i u zdravih domaćina rijetko uzrokuju bolest. Infekcije sa Serratiom su obično hospitalne, a uglavnom pogađaju bolesnike sa smanjenom otpornošću. Obično uzrokuju infekcije dišnog ili mokraćnog sustava koje se očituju kao pneumonija, cistitis ili pijelitis te mogu napredovati do apscesa pluća, empijema i septikemije. Serratia, osobito S. marcescens, ima veću sklonost mokraćnom sustavu. Serratia, osobito S. marcescens, ima veću sklonost mokraćnom sustavu.

"Na cijelom intenzivnom odjelu u Petrovoj bolnici ne radi klimatizacijski sustav. Ozbiljno. Svaka beba koja se rodi, odmah dobije njihovu bakteriju. Intenzivna je puna, ali ne radi. Otvorili su neku privremenu intenzivnu. Naša je mala već deset dana tamo. Tamo gdje su carski rezovi, tamo gdje vode žene da se probude, tamo im je sad intenzivna. Katastrofa, da vidite. Svako dijete koje se rodi dovode u intenzivnu. Te bakterije bujaju. Doktorica nam je rekla kako su našli novu bakteriju Serratiu marcescens. Kaže kako ta bakterija zna biti jako opasna, ali trenutno nijedno dijete nije inficirano nego su bakterije samo kolonizirane. Znači, samo žive na njima i nikome ne izazivaju ništa. Govori kako je to bolnička bakterija, kako su krivi, ali i kako nemaju drugih uvjeta te da ništa ne mogu", govori nam uzrujani otac.



"Katastrofa, nitko nam ništa ne govori. I drugi roditelji se isto bune, samo se boje išta reći. Djevojčica se rodila zaražena streptokokom, tako su mi rekli. Međutim, streptokok se nije mogao uopće naći u rodnom kanalu. Ako je već mala imala streptokok, onda je morala imati i mama. Kad je mama radila bris, nalaz je bio negativan", kaže nam jedan od očeva.

"U međuvremenu, kad se djevojčica rodila, mamu su prebacili na tu "privremenu" intenzivnu. I to zato što na intenzivnoj ne radi klima. To nam je rekao jedan od liječnika koji tamo radi. Ravnatelj je rekao kako su odradili sastanak KBC-a te da će sada odraditi rekonstrukciju klimatizacijskog sustava", rekao nam je.

"Majke su odvojene, djeca su tamo sama", kaže nam.





"Djevojčica je zaradila tu bakteriju Serratiu marcescens tamo. Ta bakterija, koliko sam saznao, izaziva sepsu, pneumoniu i meningitis.  Otporna je na dosta antibiotika te je za svaku osobu potreban poseban koktel", rekao nam je.

Index je razgovarao s predstojnikom odjela za intenzivnu njegu, prof. dr. sc. Slavkom Oreškovićem.

"Imamo problema s klimatizacijskim sustavom, ali smo trenutno uspostavili privremeni sustav i u tijeku je rad na novoj klimatizaciji. Sad smo stavili pomoćne pokretne klima uređaje, a sad se radi potpuno novi klimatizacijski sustav. Za to vrijeme majke i djeca se nalaze, kao i inače, u svojim sobama. Ovo je samo na intenzivnom odjelu. Sve je na istom mjestu, samo uz pokretne klima uređaje. Klimatski sustav koji smo dosad imali, njega ne možemo više imati po zakonima EU i to se upravo radi, ali se to ne može napraviti preko noći. Ovi pokretni uređaji mogu adekvatno sad obaviti posao", rekao nam je.

"Za ove žene što su razmještene u šok sobama, to je naš razmještaj jer je tamo potpuno klimatizirani sustav. Kako sad nemamo toliko operacija koliko ih inače imamo izvan ljeta, onda smo određeni broj premjestili tamo. To je naš unutarnji raspored, ali zahvaljujući tome što imamo prostora, mogli smo to organizirati. Da je to bilo u desetom mjesecu, onda ne bi ni bilo klimatskih problema. Djeca su nam najbitnija", rekao je Orešković.





Upitali smo ga što je s bakterijom Serratia  marcescens.

"Što se tiče Serratie, ako je izolirana, ne mora značiti da je netko zaražen njome. Pedijatrijska služba se brine o tome. Kako je vrućina, moraju se redovito uzimati bakteriološki nalazi, što se i čini. Ako je izolirana, ne znači da je netko njome inficiran. Može se i vama naći bakterija na koži, a da nemate nikakvih kliničkih smetnji. Na plus 40 dolaze žene koje su izvana inficirane, dolaze posjete, ali zahvaljujući dobroj brizi i znanju uspijevamo sve zadržati pod kontrolom", rekao je dr. Orešković za Index.


 

Pročitajte više