Occupy London: Prosvjednici "izvršili ovrhu" nad bankom UBS i okupirali njene urede

"DOK je više od 9.000 obitelji izbačeno iz njihovih domova u posljednja tri mjeseca zbog nemogućnosti otplate kredita, ponajviše zbog recesije koju su prouzročile banke, UBS i ostali financijski giganti sjede na velikim napuštenim posjedima", kazao je za BBC Jack Holburn, jedan od članova londonskog Occupy pokreta.

Preuzmimo imovinu kompanija koje su uništile globalnu ekonomiju

Londonski su prosvjednici, naime, odlučili u skladu s imenom pokreta jučer doslovno okupirati napuštene poslovne prostore u četvrti Hackney, koji su u vlasništvu velike banke UBS.  Prosvjednici su sinoć zaista i obavili "ovrhu banke", zauzeli zgradu i proglasili "povrat javnog posjeda".

"Dok banke preuzimaju domove izbačenih obitelji, javnost treba preuzeti prazne nekretnine banaka. Nadamo se da je ovo prvo u nizu takvih preuzimanja imovine kompanija koje su uništile globalnu ekonomiju", nastavio je Holburn. Dodao je kako će otvoriti urede preuzete banke u subotu, ali uz novi naziv - "Banka ideja".

Prosvjednici ignoriraju obavijest o deložaciji kampa ispred katedrale Svetog Pavla


Pred zauzetim prostorijama u narednim bi se danima trebao održati niz manifestacija, a velika je vjerojatnost da će i ova lokacija postati novi dom londonskih prosvjednika. Primarno uporište je i dalje ispred katedrale Svetog Pavla, gdje su aktivisti podigli kamp. Prosvjednici su dobili obavijest o deložaciji, s rokom koji istekao sinoć, ali su je odlučili ignorirati.

Pročitajte više