Očekivanja Crne Gore od summita u Beogradu

CRNOGORSKI predsjednik Filip Vujanović vjeruje da će čelnici Srbije imati "konstruktivan pristup" na srpskocrnogorskom summitu, u petak u Beogradu, na kojem će se razgovarati o budućnosti Državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Vujanović je u četvrtak rekao novinarima da će Crna Gora i dalje biti čimbenik stabilnosti u odnosima sa Srbijom, na Zapadnom Balkanu i u regiji te dodao da će takvo stajalište izložiti i na sastanku u Beogradu.

"Želimo otkloniti sve prepreke integraciji Crne Gore, kao i Srbije, u Europsku uniju (EU) i sigurnosne strukture. Vjerujem da će i prijatelji iz Beograda imati konstruktivan pristup kada se bude razgovaralo o tim preprekama", rekao je Vujanović.

Crnogorski predsjednik drži da su glavne prepreke integraciji nesuradnja s Haškim tribunalom i nefunkcioniranje Državne zajednice. Naglašava da je važno prevladati te prepreke kako bi od toga korist imale i Srbija i Crna Gora i regija.

Komentirajući poruke iz Bruxellesa da je referendum o državno pravnom statusu Crne Gore moguć tek 2006. godine, Vujanović je uvjeren da je moguće dogovoriti da se referendum održi i ranije.

Ukoliko se takav dogovor ne postigne, Crna Gora će poštivati termin koji proizlazi iz Beogradskog sporazuma i Ustavne povelje, odnosno održati referendum 2006. godine, rekao je Vujanović.

Pročitajte više