Ovako je izgledalo prvo pogubljenje dušikom: "Prestao je disati nakon 12 minuta"

Foto: Alabama Department of Corrections

Očevici, među kojima i pet novinara, svjedočili su pogubljenju Kennetha Smitha u Alabami u SAD-u, piše Associated Press.

Svjedoci su gledali kroz prozor dok se Smith grčio i umirao na kolicima nakon što je sud u Alabami dozvolio da ga se pogubi gušenjem dušika, i to prvi put u povijesti. Smith je osuđen na smrt zbog plaćenog ubojstva Elizabeth Sennett 1988., a nakon nekoliko odgoda te jednog neuspješnog pokušaja pogubljenja smrtonosnom injekcijom - prije dva dana je pogubljen.

Brojni kritičari bili su zabrinuti da će nova metoda pogubljenja biti okrutna i eksperimentalna, a po onome što su svjedoci vidjeli u četvrtak navečer, izgleda da su bili u pravu. Glavni državni odvjetnik Alabame Steve Marshall rekao je, pak, da je pogubljenje obavljeno u skladu sa svim propisima.

Mučni izvještaj svjedokinje

U nastavku slijedi izvještaj novinarke Kim Chandler, koja je nazočila pogubljenju, o tome kako se odvijao cijeli postupak. 

Zastori između sobe za promatranje i komore za pogubljenja otvorili su se u 19:53. Smith, odjeven u smeđu zatvorsku uniformu, već je bio privezan za kolica i ogrnut bijelom plahtom.

Respirator mu je pokrivao lice od čela do brade. Imao je prozirni štitnik za lice i plastičnu cijev koja je kroz otvor bila povezana sa susjednom kontrolnom sobom.

Zatvorski upravitelj ušao je u prostoriju, pročitao smrtnu presudu kojom je odredio datum pogubljenja i držao mikrofon kako bi Smith izgovorio završne riječi.

"Noćas su Alabama i čovječanstvo napravili korak unatrag", započeo je Smith. Pomaknuo je prste kako bi oblikovao znak "Volim te" članovima obitelji koji su također bili prisutni. "Odlazim s ljubavlju, mirom i svjetlom, volim vas sve", rekao je.

Marshall, glavni državni odvjetnik, odobrio je zatvorskim službenicima da počnu s pogubljenjem u 19:56. To je bila konačna potvrda iz njegova ureda da nema sudskih naloga koji bi spriječili da se pogubljenje nastavi.

Molio sa svećenikom

Zatvorski službenik u komori prišao je Smithu i provjerio masku.

Svećenik Jeff Hood napravio je nekoliko koraka prema Smithu i dotaknuo ga po nozi te su se zajedno pomolili.

Nakon što je pušten dušik Smith se počeo snažno tresti i previjati, grčiti te imati pokrete slične napadajima. Smith se toliko snažno tresao i grčio da su se kolica na kojima je sjedio prevrnula, što je trajalo oko 3 minute.

Smith je počeo teško disati i dahtati, a prestao je disati 12 minuta nakon početka postupka.

Svećenik je više puta napravio znak križa prema Smithu, a Smithova je žena glasno poviknula. Nakon toga su spuštene zavjese.

Direktor zatvora John Q. Hamm rekao je novinarima da je dušik tekao otprilike 15 minuta. Ured državnog odvjetnika odbio je reći koliko je točno vremena prošlo od trenutka puštanja dušika do trenutka kada je Smithovo srce prestalo kucati.

Državni dužnosnici rekli su da je Smith proglašen mrtvim u 20:25.

Pročitajte više