Oči širom zatvorene: Ministar Bajs nema vremena saslušati udrugu restoratera

"AKO MENI biftek na tržnici stoji 150 kuna kilogram, kada ga očistim i pripremim, pred gosta ne može doći ispod 150 kuna po porciji. Nama su marže iz godine u godinu sve manje te molim nadležne u ministarstvima da se osvijeste i pogledaju oko sebe", reagirao je na poziv ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete koji je apelirao na smanjenje cijena u turizmu, Miroslav Folnegović, predsjednik Udruge restoratera u izjavi za Novi List.

> Ministar Kalmeta kao Marija Antoaneta: Neka snize cijene ribe i vina!

Naime, ministar Kalmeta apelirao je na ugostitelje da se smanje cijene, prije svega ribe i vina, dok je ministar turizma Damir Bajs odbio subvencije, smanjene stope PDV-a od 6 posto na sve ugostiteljske usluge od smještaja, prehrane i pića kao i na ostale turističke usluge, smanjenje naknada za spomeničku rentu te zaštitu muzičkih autorskih prava (ZAMP), HRT pretplatu te slivne vode koje su od njega tražili iz udruge hotelijera. Prema izjavi Folnegovića, čini se da udruga restoratera stoji još i gore, budući da ih resorni ministar ne želi ni primiti.

Ministar Bajs nema vremena

"Cijene namirnica su išle gore, plaćamo brojne namete, spomeničku rentu, vodni doprinos, doprinos za šume. Kada se šalje inspekcija, prvi smo na udaru. Već prije nekoliko mjeseci smo tražili sastanak s ministrom turizma, međutim, za nas nikako nema vremena. Sve oči su uprte u sezonu, međutim ona se ne može sama od sebe pripremiti", kazao je Folnegović na kraju.

Podsjetimo, ministar financija Ivan Šuker rekao je kako od ove turističke sezone ovisi obrana kune, dok je svjetski priznati hotelijer Goran Štrok otvoreno rekao kako bi u slučaju loše turističke sezone Hrvatska bankrotirala.

I.Ć.
Foto: Ministarstvo turizma

Pročitajte više