Velike razlike između ocjena na državnoj maturi i onih u školi, ima i izuzetaka

Ilustracija: Zeljko Lukunic/PIXSELL

OCJENE maturanata na ispitima državne mature 2022. lošije su od ocjena u završnom razredu srednje škole, pogotovo u izbornim predmetima iz kojih su u prosjeku bili odlikaši. Primjerice iz kemije je prosječna ocjena u školi bila 4.52, a na maturi 2.83.

Podaci iz Školskog e-Rudnika Ministarstva znanosti i obrazovanja pokazuju, naime, da najviše prosječne ocjene iz obveznih predmeta (matematika, hrvatski, engleski) učenici ostvaruju u osmom razredu osnovne škole, zatim u četvrtom razredu srednje škole. Ocjene padaju na višoj razini ispita državne mature, a najniže su na ispitima na osnovnoj razini.

Najveća razlika na ispitu politike i gospodarstva

I što se tiče ocjena izbornih predmeta situacija je ista - u završnom razredu srednje škole više su od onih koje se ostvaruju na maturi. Najveća razlika prošle godine bila je na ispitu politike i gospodarstva koji su učenici najlošije napisali od izbornih predmeta na maturi - 2.15 naspram 4.41 u četvrtom razredu srednje škole.

Prosječna ocjena iz fizike na maturi je iznosila 2.52, a četvrtom razredu srednje 4.12, iz biologije je na maturi bila 2.83, a u srednjoj 4.51, kemiju su maturanti napisali za 2.83, a u srednjoj su imali 4.52.

Iz povijesti je lani prosječna ocjena na maturi iznosila 2.7, dok je u četvrtom razredu srednje bila 4.73, geografiju su maturanti znali za 3.23, a u srednjoj za 4.55.

Filozofiju su napisali za 2.74, dok su u srednjoj imali 4.76, za likovni su na maturi imali 2.77, a u školi 4.86, glazbeni 3.29 na maturi, a 4.97 u školi.

Najbolje škole imale bolje ocjene na maturi nego u završnom razredu

Što se tiče obveznih predmeta, najbolju prosječnu ocjenu iz matematike ostvarili su učenici XV. gimnazije Zagreb - 4.75, koji su u srednjoj imali niži prosjek - 4.07, a slijedi III. gimnazija Split, čiji su učenici na maturi iz matematike imali prosječnu ocjenu 4.58, dok im je prosječna zaključna ocjena u četvrtom razredu bila 3.76.

Što se tiče engleskog jezika, najvišu prosječnu ocjenu - 4.90 postigli su učenici XV. gimnazije u Zagrebu, s gotovo istom zaključnom ocjenom - 4.91. Slijede ih učenici V. gimnazije u Zagrebu, čija je prosječna ocjena na maturi iz engleskog bila 4.83, a školska 4.72.

Iz hrvatskog su najbolju prosječnu ocjenu na maturi ostvarili maturanti Gimnazije Franje Petrića u Zadru, s prosječnom ocjenom 4.47. Prosječna zaključna ocjena na kraju četvrtog razreda kod učenika te gimnazije iznosila je 4.52. Slijede ih maturanti II. gimnazije u Zagrebu, čija je prosječna ocjena na maturi iz hrvatskog bila 4.44, a na kraju četvrtog razreda 4.82.

Lani je prosječna ocjena iz matematike u četvrtom razredu srednje iznosila 3.19, prosječna ocjena na višoj razini mature bila je 3.12, a na nižoj razini 2.24.

Iz engleskog je lani prosječna ocjena u četvrtom razredu srednje iznosila 4.05, na maturi na višoj razini bila je 4.10, dok je prosjek na osnovnoj razini 3.45. 

Prosječna ocjena iz hrvatskog jezika u četvrtom razredu srednje iznosila je 3.68, prosječna ocjena koju su lani ostvarili pristupnici više razine bila je 3.21, dok je prosjek ocjena na nižoj razini bio niži – 2.45.

Pročitajte više