Od 387 stambenih zgrada u Hrvatskoj, 56 će se obnavljati u Lici

Foto: EPA

DRŽAVNI tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek najavio je u Gospiću na sastanku sa županom Ernestom Petryjem i gradonačelnicima i načelnicima obnovu 56 stambenih zgrada, od kojih za prvih sedam počinje priprema u Ličkom Osiku.

Dio je to šireg projekta za obnovu ukupno 387 stambenih zgrada diljem Hrvatske u sljedećih nekoliko godina, s tim da će izvođači radova početi pripreme već ove zime kako bi se, kako je rekao Hanžek, što prije izvela energetska obnova zgrada s podizanjem kvalitete stanovanja i ujedno uštedom energije.

U Ličko-senjskoj županiji obnovit će se 32 zgrade na području Ličkog Osika, 13 u Korenici, šest na Udbini, četiri u Donjem Lapcu i jedna u Otočcu, a danas su Hanžek i Petry potpisali ugovori za obnovu prvih sedam zgrada u Ličkom Osiku, za što je osigurano 15 milijuna kuna. 

Župan Petry zahvalio je vladi i Središnjemu državnom uredu te je u ime županije i svih stanara koji će biti obuhvaćeni obnovom istaknuo da je riječi uglavnom o zgradama koje se nisu obnavljale 27 godina.

Također je istaknuo da će se time urbanistički i vizualno urediti i naselja u cjelini. Štoviše, tom će se obnovom povećati i stambeni fond jer će se urediti i stanovi koji nisu primjereni za stanovanje.

Nakon radnog sastanka sudionici sastanka obišli su u Ličkom Osiku stambene zgrade čija se obnova planira.

Pročitajte više