Od iduće godine 20 tisuća starijih bez radnog staža dobivat će 800 kuna naknade

Foto: FAH

NA sjednici u četvrtak vlada je usvojila Nacrt prijedloga zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe kojom će 20.000 ljudi koji nemaju dovoljno radnog staža za mirovinu ili druga primanja dobiti naknadu od 800 kuna mjesečno.

Koji su uvjeti?

Nacrtom se predlaže uvođenje nacionalne naknade za starije osobe u iznosu od 800 kuna mjesečno za hrvatske državljane starije od 65 godina s prebivalištem u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od 20 godina prije podnošenja zahtjeva, koji nisu korisnici mirovine i nisu zaposleni.

Pravo na naknadu nemaju osobe koje su primatelji uzdržavanja temeljem ugovora o doživotnom uzdržavanju ili su korisnici usluge smještaja, prema propisima o socijalnoj skrbi, koja im osigurava osnovne uvjete za život na teret sustava socijalne skrbi. Pravo na naknadu nemaju ni osobe koje ostvaruju nekakav drugi prihod, a koji je već od minimalne naknade.

"Ovaj institut uvodi se u cilju postizanja osnovne razine socijalne sigurnosti, odnosno zaštite naših starijih sugrađana koji nisu bili u mogućnosti radom osigurati prihod u starosti te u starijoj dobi nemaju dovoljno sredstava za podmirenje životnih potreba", rekao je ministar Aladrović.

Sve kreće iduće godine

"Nacionalnom naknadom za starije osobe postići će se osnovna razina socijalne sigurnosti, odnosno zaštita naših starijih sugrađana koji nisu bili u mogućnosti radom osigurati prihod u starosti te nemaju dovoljno sredstava za podmirenje životnih potreba", rečeno je na vladi.

Predviđena primjena Zakona je od 1. siječnja 2021., a za provedbu će biti zadužen Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Očekivana sredstva potrebna za provedbu predloženog Zakona procijenjena su u iznosu od 132.300.000 kuna za približno 19.700 korisnika u 2021. godini te u iznosu od 181.500.000 kuna za oko 21.550 korisnika u 2022. godini, što će se financirati iz općih prihoda državnog proračuna.

Pročitajte više