Od ponedjeljka u Hrvatskoj počinje s radom agencija za zapošljavanje Adecco

NAJVEĆA svjetska kompanija za zapošljavanje, Adecco grupa, počinje s radom u Hrvatskoj od ponedjeljka, 10. veljače.

Uz standardno posredovanje pri zapošljavanju, Adecco prvi puta kod nas uvodi ´privremeno zapošljavanje´, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare izvršni direktor Adecca za Hrvatsku Alan Wittner.

Institut ´privremenog zapošljavanja´ može se usporediti s postojećim uslugama koje nude agencije za čišćenje ili zaštitarske poslove, samo što će Adecco pružati takve usluge za vrlo širok spektar poslova u industriji, turizmu, administraciji itd.

Radnik bi bio zaposlen u Adeccu, koji mu jamči isplatu plaća i doprinosa u istom iznosu koji bi na tom poslu primao kod poslodavca, a čak i ako poslodavac ne ispunjava svoje obveze, Adecco će isplatiti radnika, a s poslodavcem kasnije namirivati potraživanja.

´Privremeno zapošljavanje´ koristi se u slučajevima kada poslodavac zbog zakonske zabrane ili nekog drugog razloga ne smije dodatno zapošljavati, kada ima povećanu potrebu za radnicima zbog većeg opsega posla, odsustva stalno zaposlenih i sl.

Adecco na privremenim poslovima u svijetu trenutno zapošljava 700.000 ljudi.

Nećemo zapošljavati samo na poslovima visokog rizika kao što je razminiranje ili zaštitarstvo, istaknuo je Wittner dodavši da se neće posredovati ni pri zapošljavanju u inozemstvu.

Sve usluge posredovanja i zapošljavanja za radnike su besplatne dok se s poslodavcima ugovaraju individualne naknade, bilo da se radi o jednokratnoj naknadi ili postotku na bruto plaću, koji bi se, po Wittnerovim riječima, kretao oko 17 posto, (koliko iznosi u ´Student-servisu´).

U Adecco se osim nezaposlenih mogu javiti i zaposleni koji žele promijeniti posao, naglašava Wittner.

Agencija će izrađivati bazu životopisa, birati kadrove, aktivno tražiti posao za kandidate i pomagati poslodavcima pri izboru najpovoljnijih ponuda u što kraćem roku.

Uz to, moguće je organiziranje dodatnih usavršavanja, te posebni programi za teško zapošljive skupine.

U Sloveniji je Adecco u tri godine stvorio bazu podataka o preko 5.000 kandidata za posao, a procjenjuje da će u Hrvatskoj ta baza biti veća jer je veća i nezaposlenost.

U početku će ured raditi samo u Zagrebu, a ovisno o opsegu posla planira se proširenje na druge gradove.

Pročitajte više