Od seksizma do veličanja ustaštva: Roditelji, šaljite nam sporne primjere iz školskih knjiga

Foto: Facebook, Index

ŠKOLSKI udžbenici, lektire pa ponekad i program u potpunosti često su na meti brojnih kritika iz ovog ili onog razloga. Posljednji primjer je udžbenik za prvi razred osnovne škole iz Glazbenog odgoja.

U udžbeniku Moja glazba 1, autorica kojeg je Diana Atanasov Piljek, a izdavač Alfa, nalazi se prilično bizaran i neprimjeren prikaz žene. Naime, na slikama u udžbeniku nalaze se dvije žene.

> Seksizam u knjizi iz Glazbenog za 1. osnovne: Pogledajte razliku između mamice i žene


Gornja je prikazana u skrušenom stavu, dugačkoj haljini i s pregačom oko pasa. Uz nju stoji opis "mamica".

Druga slika prikazuje ženu u zavodljivoj pozi, s rukom dignutom iza glave, dugom plavom kosom, istaknutim dekolteom, kratkom suknjom i visokim štiklama. Kraj nje stoji opis "žena".

Naravno, ovakav neprimjereni opis žene brzo je naišao na osudu javnosti. No, nažalost, ovo nije izdvojen slučaj da je u propisanom školskom programu nešto sporno.

Krajem prošle godine, primjerice, u medijima se pojavila fotografija iz jedne radne bilježnice za peti razred osnovne škole, a u kojem učenici moraju s točno ili netočno odgovoriti na istinitost navedene tvrdnje.

Što bi bilo u redu da pitanje ne spada u domenu vjerovanja. Naime, učenici moraju s točno ili netočno odgovoriti na sljedeću tvrdnju: "Mojsiju se na gori Sinaj ukazao bog Jahve". Za ovaj slučaj bitno je naglasiti da se ne radi o knjizi iz vjeronauka, već iz povijesti.



Nadalje, šestaši su pak izvrnuti lektiri koja promiče ustaštvo.

"SVA je trepetila od unutrašnjeg uzbuđenja kad je čula kako Bobo, ili Jure viče: mi smo spremni, Poglavniče!“, stoji u obaveznoj lektiri za šesti razred osnovne škole.


Rečenica je to iz kratkog romana književnika Stjepana Tomaša pod nazivom "Moj tata spava s anđelima - Mali ratni dnevnik" koji je na popisu obavezne literature za šesti razred uz Priče iz davnine Ivane Brlić Mažuranić i Povjesnice Augusta Šenoe.



A to nije jedini primjer veličanja ustaštva u spomenutoj knjizi.

Skandalozan je i udžbenik iz engleskog jezika za drugi razred osnovne škole koji devetogodišnjake uči diskriminaciji ne temelju izgleda. Djeca, naime, iz ilustracija dviju djevojčica moraju prepoznati koja je od njih lijepa, a koja ružna. Zbog svega je Ministarstvo koje je prvo odobrilo tu knjigu, poslije zatražilo njezino povlačenje što je izdavačka kuća odbila, a reagirala je i pravobraniteljica za djecu.
 
Ovim putem pozivamo roditelje da nam na adresu desk@index.hr šaljete primjere iz udžbenika vaše djece koje iz bilo kojeg razloga smatrate spornima. Usput vas molimo da prilikom fotografiranja, osim sporne slike ili rečenice, dostavite cijeli kontekst (cijelu stranicu ili cijelu lekciju) te ime udžbenika, autora, izdavača i, naravno, informaciju o kojem se razredu osnovne ili srednje škole radi.

Pročitajte više