Od sljedeće godine internetske domene moći će završavati s bilo kojom riječi

GLOBALNO internetsko tijelo izglasalo je dopuštanje stvaranja novih sufiksa za internetske domene, što predstavlja najveću promjenu u online sistemu u posljednjih 26 godina kada je prvi put prezentirana .com domena. Glasovanje je zaključilo pregovore koji su trajali šest godina.

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann) planira drastično povećati broj završetaka domena visoke razine s postojećih 22. Imena internetskih adresa moći će završavati s bilo kojom riječi i biti na bilo kojem jeziku. Icann će zahtjeve za osnivanje novih domena uzimati sljedeće godine, piše BBC.

"Icann je otvorio sistem internetskog adresiranja bezgraničnim mogućnostima ljudske imaginacije", kazao je Rod Beckstrom, predsjednik i izvršni direktor Icanna.

"Nitko ne može predvidjeti gdje će nas ta povijesna odluka odvesti", zaključio je.

Zahtjev će koštati 185.000 dolara

Bit će stvoreno nekoliko stotina novih generičkih domena visoke razine (gTLDs), koje bi mogle uključivati adrese poput .google, .coke i slično. Trenutno postoje 22 takve domene visoke razine, uz oko 250 domena na razini država.

Cijena zahtjeva za novim sufiksom iznosit će 185.000 dolara, a tvrtke će morati dokazati da imaju legitimno pravo na ime koje kupuju. Analitičari smatraju kako je to cijena koju bi globalne firme vjerojatno bile spremne platiti kako bi maksimizirale svoju prisutnost na internetu. Ipak, organizacije i tvrtke koje će tražiti nove domene trebat će zadovoljiti visoke tehničke standarde kako bi osigurale tehničku izvedivost projekta i zaštitu vlasništva.

Pročitajte više