Od sredine ožujka do sada je bez posla ostalo 26 milijuna Amerikanaca

Foto: EPA

UKUPNO je u samo pet tjedana rekordnih 26 milijuna građana u SAD-u podnijelo zahtjev za naknadu za nezaposlene, pokazuje izvješće američke vlade.

Samo u prošlome tjednu još 4,427 milijuna građana podnijelo je zahtjev za isplatu naknade za nezaposlenost, objavilo je u četvrtak američko ministarstvo rada.

U tjednu ranije zabilježeno je njih 5,237 milijuna, pokazuje revidirani podatak tog ministarstva.

Od sredine ožujka bez posla ostalo 26 milijuna Amerikanaca

Od sredine ožujka ukupno je bez posla ostalo 26 milijuna Amerikanaca, što odgovara 16 posto ukupnog broja zaposlenih u SAD-u. 

Time su neutralizirani rezultati najduljeg razdoblja procvata zapošljavanja u američkoj povijesti, od rujna 2010. do veljače ove godine, u kojem su otvorena 22 milijuna novih radnih mjesta. 

Premda su brojke i dalje velike, one u prošlom tjednu i u tjednu ranije ipak su manje nego u dva tjedna prije toga, što potpiruje nadu da je najgore možda prošlo.

Rekordan broj zahtjeva, njih čak 6,867 milijuna, zabilježen je u tjednu zaključno s 28. ožujka, podsjeća Reuters. 

"Američko gospodarstvo gubi radna mjesta brzinom i u razmjerima kakve dosad nismo imali prilike vidjeti", rekao je Scott Anderson, glavni ekonomist u Bank of the West u San Franciscu. "To je nešto poput prirodne katastrofe na nacionalnoj razini", dodao je.

Ekonomisti predviđaju da će najnovije izvješće američke vlade o zaposlenosti u travnju pokazati neto gubitak od čak 25 milijuna radnih mjesta.

Pročitajte više