Od sukoba interesa do zakinute kulture: Evo kako se podobnim medijima dijelio proračunski novac

Foto: Index, FAH

MINISTAR kulture Zlatko Hasanbegović danas je raspustio Povjerenstvo za neprofitne medije koje je odgovorno je za nadzor, izvještavanje i praćenje utroška javnih sredstava u neprofitnim medijima.

Dok neki ovakav potez tumače napadom na medije, vrijedi podsjetiti kako se i na koga zapravo trošio novac poreznih obveznika.


Kako je Index već pisao, lani je temeljem natječaja i odluke Povjerenstva podijeljeno 2,8 milijuna kuna takozvanim neprofitnim medijima, no problem je nastao u činjenici kako među dobitnicima poticaja nije bilo medija koji se primarno bave kulturom. Tako su ostali zakinuti Booksa, Arteist, Ravno do dna ili Kulturistra koji su uredno poslali dokumentaciju za natječaj.

Novac je po nejasnim kriterijima dodjeljivao savjetnik za medij u Ministarstvu kulture, svojevrsni Milan F. Živković, kojeg su potom "neovisno" u plaćenim tekstovima hvalili oni koji su dobili novac.

Na natječaju nije prošao ni portal posvećen obrani i sigurnosti Obris.org iza kojeg stoji ugledni vojni analitičar Igor Tabak.

Također, medije u kategoriji novih medija povjerenstvo nije ocjenjivalo, već je pregledom dodatne dokumentacije potvrdilo njihov plan rada i troškovnike.

Najviše novca istim portalima

Najviše novca tako se već godinama dodjeljuje istim portalima pa je prema rezultatima posljednjeg natječaja 250.000 kuna odobreno Forum.tm, h-alter.org, Lupiga.com, Treći sektor – Civilno društvo na malom ekranu (televizija) i Kulturpunkt.hr.

>> Država milijune kuna dijeli podobnim portalima, druge odbija apsurdnim objašnjenjima


Kako je Index već pisao, većina portala koji su dobili novac široj javnosti su potpuno nepoznati, ali su zato svejedno dobili značajna proračunska sredstva, a uz neke iznimke, u velikom broju slučajeva riječ je o portalima koji se ni ne ažuriraju na dnevnoj bazi.

Bez novca ostao i omiljeni portal Ive Josipovića

Omiljeni portal bivšeg predsjednika Ive Josipovića "Autograf" te je godine ostao bez novca jer je Stručno povjerenstvo ocijenilo kako projekt Drage Pilsela ne odgovara zadanim kriterijima natječaja.

Ipak, Povjerenstvo za Sukob interesa koje se bavilo natječajem iz 2015, osudilo je bivšu ministricu kulture Andreu Zlatar Violić da je zloupotrijebila diskrecijske ovlasti kada je naknadno dodijelila 70.000 kuna neprofitnoj elektroničkoj publikaciji "Autograf".

U natječajnoj dokumentaciji kao kriteriji se navode doprinos pluralizmu medijskog predstavljanja društvenih grupa, doprinos pluralizmu društvenih tema u medijima, različitost kuta gledanja odnosno pristupa u prikazu pojedinoj temi, doprinos afirmaciji građanskih, političkih i socijalnih ljudskih prava, ispunjavanje funkcije nadzora ekonomski i političkih moćnih, informativna “širina komunikacije i kontekstualna “dubina” komunikacije.

>> Žestoka rasprava o financiranju medija: Zašto SDP troši javni novac na financiranje bliskih portala?

>> Urednica Arteista uzvratila Hromadžiću: Ako je surađivao s H-Alterom nije trebao glasati za njih

Do razrješenja Povjerenstva došlo je samo nekoliko dana nakon što je inicijativa "U ime obitelji" ministru poslala otvoreno pismo u kojem apelira da "osigura stručna i neovisna povjerenstva koja nisu u sukobu interesa i nisu interesno povezana s prijaviteljima projekata."

Iz inicijative traže od ministra da odredi objektivne kriterije za dodjelu financijskih sredstava udrugama civilnog društva i neprofitnim medijima.

"Do sada to često nije bio slučaj i smatramo da su sredstva često dodjeljivana samo po političkom i ideološkom ključu", poručuju iz Inicijative "U ime obitelji".

Rezultati natječaja 2013. godine

Rezultati natječaja 2014. godine


 

Pročitajte više