Od sutra škole drže nastavu po ovom rasporedu. Evo i pravila za djecu

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

OD SUTRA se velika većina učenika vraća u školske klupe, a na snazi je poseban režim po županijama.

Vukovarsko-srijemska u potpunosti online

Samo učenici jedne županije, Vukovarsko-srijemske, u potpunosti će ovoga tjedna biti na online nastavi. 

Županije koje u potpunosti imaju nastavu uživo

Od sutra uživo će nastavu pratiti učenici iz sljedećih županija:

  • Primorsko-goranske,
  • Istarske,
  • Krapinsko-zagorske,
  • Virovitičko-podravske,
  • Varaždinske,
  • Međimurske,
  • Koprivničko-križevačke,
  • Karlovačke,
  • Brodsko-posavske,
  • Zadarske,
  • Sisačko-moslavačke,
  • Splitsko-dalmatinske,
  • Grada Zagreba,
  • Zagrebačke,
  • Požeško-slavonske županije.

Županije s djelomičnom online nastavom

U Šibensko-kninskoj županiji nastavu po modelu A imat će šest osnovnih škola te sve srednje škole, dok će osam osnovnih škola prijeći na virtualnu nastavu. Učenici u Sisačko-moslavačkoj županiji, to jest u Gimnaziji Sisak, od 8. do 12. studenoga, i još 13 škola nastavu prate po A/C-modelu.

Na području Ličko-senjske županije online nastavu održavat će Osnovna škola Jure Turića u Gospiću, Strukovna škola Gospić, Gimnazija Gospić te Osnovna škola Zrinskih i Frankopana Otočac, S.S. Kranjčevića Senj (5.-8. razred) i Luke Perkovića Brinje (5.-8. razred).

Dubrovačko-neretvanska županija uživo nastavu imat će zasad cijeli idući tjedan, osim Srednje škole Metković te sljedećih škola: fra AKM Ploče, Vela Luka, Srednja poljoprivredna i tehnička škola Opuzen, Medicinska škola Dubrovnik i Gimnazija Metković te Osnovna škola don Mihovila Pavlinović, Braće Glumac Lastovo, Vela Luka, Stjepana Radića i Opuzen.

Od 8. do 12. studenog nastavu virtualnim putem pratit će učenici od petog do osmog razreda osnovne škole i sve srednje škole u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, dok će uživo biti samo učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole.

Zadarska županija odlučila je da viši razredi osnovne škole (od 5. do 8.) nastavu od idućeg tjedna prate online i to u Osnovnoj školi Biograd na Moru i Osnovnoj školi Obrovac.

U Osječko-baranjskoj županiji online nastavu pratit će učenici od 5. do 8. razreda, kao i sve srednje škole, dok će se nastava za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole održavati uživo.

U županijama u kojima nisu sve škole na istom načinu izvođenja nastave svakako je detalje dobro provjeriti na web stranicama škole. 

Ažurirane upute o nošenju maski u školama

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavili su detaljne i ažurirane upute o korištenju maski u osnovnim i srednjim školama za učenike, djelatnike škola i vrtića te druge odrasle tijekom boravka ondje, a radi sprječavanja i suzbijanja covida-19.

U ažuriranim uputama navodi se u kojim su situacijama obvezne zaštitne maske: za učenike od 5. razreda osnovne škole nadalje tijekom cijelog boravka u školi i tijekom boravka u učionici, čak i kada je riječ o ustanovi u kojoj je razmak u učionicama između svih osoba (učenika, nastavnika i dr.) veći od 1.5 metara.

Također, maske su obvezne za učenike srednjih škola tijekom cijelog boravka u školi i tijekom boravka u učionici, čak i kada je riječ o ustanovi u kojoj je razmak u učionicama između svih osoba (učenika, nastavnika i dr.) veći od dva metra.

Maske su obvezne i za nastavnike, odgajatelje i druge djelatnike škola i dječjih vrtića, kao i roditelje i druge odrasle osobe tijekom cijelog boravka u školi i dječjem vrtiću i tijekom boravka u učionici odnosno odgojno-obrazovnoj grupi.

Iznimno, cijepljeni odgajatelji i učitelji razredne nastave, kao i odgajatelji i učitelji razredne nastave koji su unazad 12 mjeseci preboljeli covid-19 ne trebaju nositi masku kada borave u svojem razrednom odjelu, odnosno u svojoj odgojno-obrazovnoj grupi.

Za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole (uključujući četvrti razred) kod prolaska zajedničkim prostorijama, odnosno u svim situacijama kraćeg trajanja kada se učenici jednog razrednog odjela miješaju s učenicima drugog razrednog odjela (u učionici učenici do 4. razreda, uključujući četvrti razred), ne nose masku.

"Za vrijeme trajanja aktualne epidemiološke situacije nadležni lokalni stožer, na prijedlog ustanove i suglasnost osnivača, ne može odlučiti da za pojedinu školu učenici ne moraju nositi maske te da nastavnici u učionici ne trebaju nositi masku neovisno o razmaku", istaknuto je. 

Raspored sjedenja u učionicama također je nužno organizirati da se ostvari što je moguće veći razmak između učenika.

Djeca rane i predškolske dobi, kao i učenici s teškoćama u razvoju koji svladavaju posebne programe, ne nose zaštitne maske.

Izuzet od obveze nošenja maske u školi može biti samo učenik i djelatnik čije zdravstveno stanje to onemogućuje, a navedeno utvrđuje nadležni školski liječnik za učenika ili obiteljski liječnik za djelatnika. 

Maske nije potrebno nositi za vrijeme nastave tjelesne i zdravstvene kulture, drugih oblika tjelesne aktivnosti i za vrijeme objeda, stoji u ažuriranim uputama objavljenim 5. studenoga na internetskoj stranici HZJZ-a.

Pročitajte više