Od svibnja 2004. Upravni sud u novim prostorijama

PRESELJENJE Upravnog suda u nove prostorije, sredinom iduće godine, tom bi sudu trebalo omogućiti da nastavi s trendom smanjenja broja neriješenih predmeta, kazala je prilikom današnjeg posjeta Upravnom sudu ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović.

Nova zgrada Upravnog suda u Frankopanskoj ulici trebala bi biti dovršena do kraja svibnja iduće godine, a uređenje objekta kupljenog za 22 milijuna kuna, Vladu će stajati još 11 milijuna, kazala je ministrica pravosuđa.

Dodala je da će preseljenje u nove prostorije omogućiti zapošljavanje novih sudaca i stručnih suradnika, što bi uz neke dosadašnje zakonske izmjene, trebalo doprinijeti dodatnom povećanju broja riješenih predmeta.

Podsjetila je da u posljednjih nekoliko godina na Upravni sud pristiže manje predmeta, te da se istovremeno povećava broj riješenih slučajeva.

Ministrica pravosuđa smatra da je smanjenje broja novopristiglih predmeta rezultat "zakonodavne stabilizacije", odnosno znak "povećanja zakonitog postupanja državnih tijela".

Po riječima predsjednika Upravnog suda Mladena Turkalja, neriješenih predmeta je trenutno oko 46 tisuća, dok ih je 1999. bilo više od 50 tisuća.

Kazao je i da je na sud, čija je zadaća kontrola zakonitosti akata državne uprave, ove godine došlo manje od 12 tisuća predmeta, dok je ranije godišnje pristizalo i do tisuću predmeta više.

Povećanju učinkovitosti Upravnog suda pridonijela je i informatizacija sustava, ustvrdio je Turkalj, dodajući da će sud uskoro pokrenuti i svoju web stranicu, po uzoru na Vrhovni sud.

(Hina) am so

Pročitajte više