Odakle dolazi najluđa desničarska teorija zavjere, ona da Saša Cvetojević upravlja Facebookom

Screenshot: Facebook

NAKON što je Facebook posljednjih dana blokirao na desetke osoba i stranica, oko toga se podigla prilična galama. Podsjetimo, Facebook posljednjih dana, zapravo od osude i samoubojstva Slobodana Praljka, blokira osobe koji veličaju njega i njegov čin. No, osim toga blokiraju i osobe koje pišu kritički o njemu, a što je dokaz da Facebook veliku većinu blokada čini po automatizmu.

No, Facebook blokade nisu ništa novo ni posebno. Ova društvena mreža često se, prilično neselektivno, koristi ovom svojom opcijom bez namjere da pobliže objasni zašto se nekoga blokira, niti da nekome pruži priliku da se opravda.

Jučer smo pokušali objasniti zbog čega bi Facebook baš blokirao objave vezane uz Slobodana Praljka, no to nije zaustavilo sulude i bizarne teorije zavjere koje posljednjih dana kolaju među desničarima, a koje često graniče s potpunim ludilom.

>> Zašto Facebook blokira fanove Slobodana Praljka?

Tako smo mogli pročitati kako je za blokiranje desničara i desničarskih stranica kriv Index, portal koji čitate. Odnosno, da su krivi određeni Sarajlije kojima je Facebook dao dopuštenje da blokiraju ljude.

Saša Cvetojević, direktor Facebooka

No, jučer se društvenim mrežama počela širiti i daleko najbesmislenija teorija zavjere po kojoj je za sve kriv poduzetnik Saša Cvetojević.

On je, kaže ova desničarska Facebook forwarduša, direktor Facebooka za cijelu Hrvatsku i Balkan i kao takav odgovoran za sve što se događa na Facebooku zadnjih dana.

"OPET BILI SMO BLOKIRANI I CENZURIRANI : Facebook briše profilne slike sa generalom Slobodanom Praljkom, blokira profile, briše objave u znak podrške, što je sljedeće?...Važna informacija - FACEBOOK CENTRALA ZA CEZURU OVOG DJELA EUROPE (tkz. Balkan),

KONTROLIRA - SAŠA CVETOJEVIĆ - veliki prijatelj jugoslavenskog povjesnicar Hrvoje Klasnić i Tedeschia !!!
Veliko carstvo je stvorio u javnoj nabavi !
podjelite ovu važnu informaciju !!!!", stoji u objavi ekstremno desničarske stranice Hrvatsko iseljeništvo koja broji preko 20.000 simpatizera na Facebooku.



Dakle, za blokiranje Facebook stranica krivi se ni manje ni više nego Sašu Cvetojevića.

Jasno, Cvetojević s Facebookom nema nikakve veze, a uskoro ćemo, samo čitajte, otkriti i odakle desničarima ova suluda ideja.

U međuvremenu se oglasio i Cvetojević koji je, neugodno nam je nešto tako očito uopće napisati, sve demantirao.

"Kad trazis neprijatelja i krivca - nađeš neprijatelja i krivca. I tako, očito ipak postoji Facebook Hrvatska (sad vidim da isti pokriva i Balkan) u kojem ja po cijele dane sjedim i kao pravi ljevičar, blokiram sve sto pise desnica. Za to isto vrijeme me ljevica optužuje sa slične gluposti, poput “bogaćenja na javnoj nabavi” što pak ne smeta desnici kad joj paše u argument. Meni to samo dokazuje da su na krajevima političkog spektra slični luzeri.

Poruka mlađima - ljudi su fundamentalno glupi, iskoristite to i uzmite im lovu prodajući im najgluplju moguću priču. Što je priča gluplja, oni će je zdušnije prihvatiti. Kladionice, kocka, nadnaravne moći, perpetuum mobile (ok, ne to, morate koristiti jednosatavan riječnik) sve će to rađe prihvatiti samo ako je sukladno njihovim općim pretpostavkama o životu.


Pa stoga, evo, traze share - evo im ga!

Priznajem - direktor Fejsbuka sam. Od sutra vam uvodim pretplatu, kao sto placate HTV, placat cete i Fejsbuk", napisao je Cvetojević.

Suluda priča ide dalje

No, tu ova bizarna priča ne prestaje. Ista je Facebook stranica nahuškala ljude da potpišu peticiju protiv cenzure koju će poslati Marku Zuckerbergu.

"PETICIJA UPUĆENA: MARK ELLIOT ZUCKERBERG
PETICIJA ZA ZAŠTITU TEMELJEM LJUDSKIH PRAVA I SLOBODA! KOJU U HRVATSKOJ GUŠI SAŠA CVETOJEVIĆ DIREKTOR FACEBOOKA ZA HRVATSKU.
POD PIŠI I ŠARAJ DALJE", stoji u objavi koju namjerno nismo lektorirali.

U objavi je priložena i slika na kojoj se Cvetojević rukuje s Markom Zuckerbergom. Na slici piše "STOP CENZURA".



E sad, ide ono najzanimljivije. Odakle uopće ovoj notornoj stranici ideja da bi Saša Cvetojević mogao stajati iza nečeg ovakvog. Što je najgore, zaista postoji članak u kojem piše da je Cvetojević regionalni direktor Facebooka za Balkan. I zaista postoji slika na kojoj se Cvetojević rukuje sa Zuckerbergom.

Članak je, a sad će vam sve biti jasno, objavljen na stranici BUG-a 1. travnja prošle godine. Dakle, članak u kojem piše da je Cvetojević novi direktor Facebooka za Balkan objavljen je kao prvotravanjska šala koja se uhvatila, ali s godinu i pol dana odmaka. Fotografija na kojoj se on rukuje sa Zuckerbergom najobičnija je montaža čiji je original lako pronaći na internetu, a sve što je navedeno u članku je bezazlena laž koja je vjerojatno nasmijala brojne čitatelje ovog informatičkog magazina. I zabrinula brojne desničare.

"Iako sam im napisao pristojan post, objasnio da se radi o prvotravanjskoj šali - stranica Hrvatsko iseljeništvo ide dalje. Cilj je širiti mrznju i pronaći neprijatelja. Prokazati krivca, idealno lokalnog. Staviti strelice na njegov vrat (izdužen kao u klokana :)) kako bi se objasnilo koji je taj, likovima koji na slici ne znaju razaznati vlasnika fejsbuka od lokalnog tajkuna obogaćenog javnom nabavom.
Poslao sam im i link teksta objavljenog 01.04.2016 u kojem je ta “vijest” objavljena - što sad koriste kao i fotomontažu koju je Dragan Petric napravio u pet minuta. Oleg i Hrvoje, kao moji “zamjenici” u nepostojecem FB Hrvatska, pazite se, vi ste sljedeci na redu", napisao je Cvetojević jutros.

 

Pročitajte više