Odbačena optužnica za organiziranje protuustavnog referenduma o Danu Republike Srpske u BiH

Foto: Hina

SUD Bosne i Hercegovine odbacio je optužnicu protiv četiri člana povjerenstva koje je 2016. godine organiziralo provedbu protuustavnog referenduma o tome hoće li se 9. siječnja obilježavati kao dan Republike Srpske.

Tužiteljstvo BiH početkom mjeseca podignulo je optužnicu protiv Siniše Karana, savjetnika predsjednika RS Milorada Dodika koji je bio postavljen na čelo povjerenstva za provedbu referenduma te protiv članova tog tijela Dragoljuba Reljića, Gorana Zmijanca i Milana Petkovića.

Oni su bili optuženi za kazneno djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH kojom je provedba referenduma bila zabranjena. Ta je odluka Ustavnog suda bila na tragu ranijeg pravorijeka po kojemu je obilježavanje 9. siječnja kao dana RS neustavno jer taj praznik diskriminira pripadnike hrvatskog i bošnjačkog naroda.

Dan Republike Srpske


9. siječnja u RS-u obilježavaju u znak sjećanja na datum iz 1992. godine kada je SDS predvođen Radovanom Karadžićem pokušao protuustavno uspostaviti "republiku srpskog naroda u BiH" odnosno odcijepiti dio teritorija te zemlje i ishoditi njegovo priključenje Srbiji.

Sudac Suda BiH koji je odlučivao o prihvatljivosti optužnice protiv odgovornih za provedbu neustavnog referenduma, kako su prenijeli lokalni medii u BiH, zaključio je kako iz dokaza državnog tužiteljstva nije moguće izvesti zaključak o postojanju osnovane sumnje da su optuženi počinili kazneno djelo koje im se stavlja na teret.

Procjena suca je kako je referendum proveden temeljem odluke parlamenta RS, a da četvorica optuženih nisu imali stvarnu moć zaustaviti provedbu takve odluke.

Pročitajte više