Odbijen rebalans proračuna Primorsko-goranske županije, sukob SDP-a i Možemo

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Predloženi rebalans županijskog proračuna Primorsko-goranske županije (PGŽ) za 2024. godinu, kojim se proračun povećava za 39 milijuna eura, nije prihvaćen danas na sjednici Županijske skupštine jer nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu glasova.

Predloženo je da se županijski proračun poveća na 295 milijuna eura, a od 39 milijuna eura 20 milijuna otpada na korisnike proračuna te 19 na samu Primorsko-goransku županiju. Glavni razlog za to su znatno veći prihodi od poreza na dohodak, a tu je i povećanje prenesenog viška prihoda iz 2023. te smanjenje primitaka od financijske imovine i zaduženja.

Povećani iznos prihoda i primitaka trebao se rasporediti tako da 16 milijuna eura dobije sustav školstva, prvenstveno za povećane rashode za plaće, a 13 milijuna zdravstvo za osiguranje dostupnosti primarne zdravstvene zaštite. 

Iz stranke Možemo kažu da nisu mogli doći do SDP-ovog župana Komadine

Za donošenje rebalansa proračuna bila je potrebna dvotrećinska većina od 44 županijska vijećnika, no za prijedlog rebalansa bila su 22 vijećnika, dvoje je bilo protiv, a 16 je ostalo suzdržano.

Vijećnici su ujedno izglasali mogućnost da se rebalans nađe ponovno na dnevnom redu sjednice županijske skupštine na nekoj od sljedećih sjednica, a Komadina je najavio da će u proceduru poslati istovjetan prijedlog rebalansa. Reagirajući na primjedbe vijećnika da je godišnji proračun loše planiran, s obzirom na to da je očekivani prihod od poreza čak za trećinu manji od ostvarenog, Komadina je istaknuo da se nisu mogli prejudicirati učinci inflacije te da se u sastavljanju proračuna oslanjalo na pokazatelje Ministarstva financija.

Vijećnici Možemo su se požalili da su željeli sa županom razgovarati o prijedlogu rebalansa, kako bi doprinijeli stvaranju kvalitetnijeg prijedloga, ali nisu mogli doći do župana.

Marko Mataja Mafrici (SDP) poručio im je da mogu ući u njihovu koaliciju ako žele povlašten položaj. Ustvrdio je kako su vijećnici Možemo spremni odbaciti dodatna izdvajanja za zdravstvo, školstvo i socijalu samo zato "jer nisu mogli dobiti župana na telefon".

Pročitajte više