Odbijena Assangeova žalba na odluku o izručenju SAD-u

ded26d85-a748-46ea-886e-9f6e11ac6c8c.jpg

NAJVIŠI britanski sud odbio je danas razmotriti žalbu osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu na odluku prema kojoj može biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama, gdje bi se trebao suočiti s optužbama za špijunažu. Sud je "odbio žalbu uz obrazloženje da nije zakonski utemeljena", kazao je glasnogovornik.

Vlada SAD-a želi da se 50-godišnjem Australcu Assangeu sudi na temelju 18 točaka vezanih uz WikiLeaksovu objavu niza tajnih podataka američke vojske i diplomatskih telegrama, tvrdeći da je ugrozila živote mnogih. Ovom se odlukom iscrpljuju Assangeove pravne mogućnosti u Velikoj Britaniji da izbjegne suđenje u SAD-u po nizu optužbi vezanih uz objavljivanje tajnih dokumenata prije više od desetljeća.

Njegov će predmet sada biti vraćen britanskoj ministrici unutarnjih poslova Priti Patel. Assange se nalazi u londonskom zatvoru Belmarsh od 2019. godine, kada je uhićen zbog kršenja uvjetnog puštanja na slobodu u odvojenom pravnom slučaju. Prije toga proveo je sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Pročitajte više