Odbjegli dr. Šimić ima rješenje za korupciju u bolnicama: U zatvor s gnjusobama koje daju mito!

ODBJEGLI riječki kardiokirurg Ognjen Šimić iznio je svoje nevjerojatno rješenje problema korupcije u bolnicama. Problem, sudeći prema njegovim izjavama, nisu podmitljivi liječnici nego "gnjusobe koje daju mito" i koje jednostavno treba - strpati u zatvor. Progovorio je i o "stoljetnom hrvatskom običaju darivanja liječnika".

"Ova presuda je tombola! Prvo su počeli s deset i pol godina pa su zato što sam simpatičan rekli, ajde dobro, spustimo na devet. Sada je na pet. Moglo je četiri, moglo je tri, moglo je šest. Ali, da postoji materijalni dokaz, valjda ne možeš ti tako mijenjati presudu. Ali ga nema! Druga stvar, što sam ja svima rekao, po hrvatskom zakonu je kažnjivo primanje i davanje mita. Ako pacijenti nisu optuženi znači da ga nisu dali. Ako ga nisu dali, nisam ga ni ja primio. A ako su ga dali, a nisu optuženi onda se ne sudi po zakonu. Ako je intencija Hrvatske definitivno ukinuti sve darove liječnicima, samo treba ove gnjusobe koje navodno podmićuju liječnike strpati u zatvor i nikada više nitko liječniku ne bi donio ni kruške. I gotovo! Sve je vrlo jednostavno", riječi su kojima je u intervjuu za Novi list dr. Ognjen Šimić iz svoje sarajevske oaze prokomentirao odluku Vrhovnog suda da mu se kazna smanji na pet godina zatvora.

Šimić je naveo i kako "nikad nitko nije vidio snimku" koju ju je navodno snimila Ljerka Krajnović, a na kojoj se, navodno, vidi kako prima mito: "Tražim da se javno pokaže snimka na televiziji, vizualna i zvukovna. Vrte se non stop na televiziji TV slike uskoka, maestra, maestrala, indeksa, indeksića, bure i burice, non stop `ko je što rekao. Pa neka onda snimka pokaže i što sam ja to s njom govorio! Neka vidi pučanstvo Balkana, ne Hrvatske, jesam li kriv ili nisam. Neka vide ima li kuverte, ima li love!".

Kad je došao iz Njemačke, nije znao što bi s darovima koje mu pacijenti donose

Šimić je ispričao i kako se "s običajem darivanja liječnika" susreo tek kad je iz Njemačke došao u riječki KBC: "Kada su počeli darovi, ja sam otišao ravnatelju Žarku Tomljanoviću i rekao: `Čujte, u Njemačkoj toga nema, što ću ja s tim`. A on kaže: `Joj, vi niste tu rođeni, to je stoljetni običaj ovdje da se darivaju liječnici. Jeste li gledali malo Misto i Šjor Luiđija. Nemojte molim vas odbijati, ljudi će se uvrijediti, ili još gore mislit će da vam je malo`. I ja to stavim ad acta. Pa nisam ja došao zbog darova i tog dreka u Hrvatsku. A što sam došao!? Zaluđen patriotizmom, Tuđmanom, Hrvatskom".

"Ova presuda znači da bilo koga retroaktivno možete strpati u zatvor. Znate li vi što to znači!? Bilo koga retroaktivno!", naveo je Šimić i dodao da će se žaliti najprije Ustavnom sudu, a onda i Sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Pročitajte više