Odbor prihvatio imenovanja Tolušića i Horvata

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

DANAS je održana zajednička sjednica Odbora za gospodarstvo i Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav.

Članovi odbora postavljali su pitanja kandidatima za novog potpredsjednika Vlade i novog ministra gospodarstva nakon što je s tih dužnosti, zbog afere Hotmail, morala otići Martina Dalić.

Na sjednici odbora bio je i premijer Plenković, a predsjedavajući je bio Željko Reiner.

TIJEK DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

17:30 Odbor za Gospodarstvo glasao je i prihvatio imenovanje Darka Horvata ministrom gospodarstvom.

16:30 Premijer se vratio na sjednicu Odbora.

16:15 Zastupnica Anka Mrak Taritaš postavila je Horvatu pitanje o strategiji razvoja.

16:10 Premijer Plenković otišao je iz dvorane.

15:55 Zastupnik Dujić pitao ga je o problemima u brodogradnji i njegovom stavu o LNG-u.

"Mislim da Hrvatskoj i zbog strateškog i geopolitičkog utjecaja LNG treba", rekao je Horvat i dodao kako će trebati nekoliko godina da se tržište na njeg aprivikne.

Vezano za INA-u i HEP rekao je kako smatra da privatizacija HEP-a nije potrebna.

15:40 "Horvat ima veliko iskustvo, bio je i ministar poduzetništva, završio je FER. Ima iskustva i spreman je preuzeti odgovornost", rekao je, između ostalog premijer o budućem ministru.

Potom se predstavio sam Horvat koji je rekao kako je spreman preuzeti tu odgovornost.

15:26 Premijer je počeo obrazlagati svoj prijedlog za imenovanjem Darka Horvata ministrom gospodarstva.

15:25 Darinko Kosor preuzeo je predsjedanje Odborom za Gospodarstvo na kojemu će se govoriti o prijedlogu iskazivanje povjerenja Darka Horvata za ministra gospodarstva.

15:23 Odbor za Ustav je pristupio glasanju o prijedlogu za imenovanje Tolušića potpredsjednikom vlade.

Sa sedam glasova za i dva protiv prihvaćeno je imenovanje Tolušića. 

15:07 Reiner je pozvao sve da se drže teme i dao riječ zastupniku Sinčiću.

15:02 "Od tužbe vas može spasiti samo to što ste takvi kakvi jeste i što imate saborski imunitet", odgovorio je Plenković Bunjcu na optužbu da su on i njegova vlada počinili zločinački pothvat.

"Niste dorasli ni ovome što imate kamoli za više", rekao je Plenković i dodao kako su te tvrdnje Bunjca budalaština.

Panenić mu je odgovorio kako to nije korektno dok mu je Plenković uzvratio kako je on već pokazao kakav je gospodin.

"Vidio vas je široki auditorij i svi žele biti kao vi", rekao je Plenković Paneniću.

Bunjac mu je odgovorio kako vrijeđa druge zastupnike i kako je to sve ispod razine premijera te ustvrdio kako je izgubio kontrolu nad sobom.

"Trebate se zapitat kako ste se doveli u to stanje da ne kontrolirate ni sami sebe, a kamoli svoju vladu", odvratio je Bunjac.

14:40 Plenković je komentirao i poteze predsjednika Mosta, Bože Petrova.

"Konkretno, Petrov je predložio Briselja i Besaka", rekao je Plenković na Odboru.

14:30 "Zagreb je premali grad da se ne bi znali ljudi koji su skupa išli u srednju školu. Nekog velikog intimnog prijateljstva između mene i gospodina Šavorića nema. Da se znamo -znamo se, da se poštujemo - poštujemo se svaki u svojoj karijeri. Nemam ni njegov broj u mobitelu kao što imam od bliskih ljudi.

Prije nego je agencija sugerirala da se spit snima u njegovom uredi nismo se sreli godinama. A ako baš hoćete, nismo se sreli ni tada, u šest ujutro na Veliku Gospu, 15. kolovoza 2016. kada je sniman spot", rekao je Plenković i dodao kako s tim može živjeti i zastupnik i Index i svi ostali.

14:26 Zastupnik Đuić je rekao premijeru da nije demantirao susrete s članoviam grupe Borg i pitao ga koliko su se naplatili u roll up kreditima. Pitao ga je i zašto se još nije formiralo stalno vjerovničko vijeće.

14:22 "Tko je snosio odgovornost, on je snosio i posljedice, oko toga ne vidim problem", odgovorio je Tolušić.

14:19 Zastupnik Maras pitao je ministra Tolušića očekuje li i on da grupa Borg vrati novac kako je zatražio premijer i ima li informaciju na koji račun će vratiti novac.

14:11 Zastupnik Klišković rekao je kako uoči sjednice nisu dobili životopise kandidata te kako to znači da je sve aljkavo napravljeno.

Potom je upitao ministra Tolušića smatra li se kompetentnim za posao koji preuzima.

Tolušić mu je odgovorio da njegova nova funckija uključuje koordinaciju devet resora te kako svaki od tih resora ima svoje ministre.

Zaključio je da smatra da niej ključno da bude ekonomist.

14:08 "Gospodine Lovrinović dobro je da imate saborski imunitet pa slobodno možete komentirati svašta. Nitko od spomenutih nije savjetnik HDZ-a, a ako se toliko želite angažirati oko HDZ-a, morali biste biti član.

Nemojte miješati kruške, jabuke, trešnje, šljive i cjelinu angažmana svih koji pomažu ovaj proces ili pak svih onih koji su savjetovali kompaniju s onim što sam ja rekao da smatram da nije bilo dobro. Što se tiče HDZ-a, ako hoćete u članstvo...ili brinite malo o svojoj stranci", odgovorio mu je Plenković.

14:05 Tolušić mu je odgovorio kako su raspisani natječaji za spomenuti iznos te kako su s korisnicima ugovori potpisani.

"Što se tiče tajnih društava nit znam o kome pričate niti me zanima", rekao je Tolušić.

Lovrinović je na kraju njegovog odgovora zahtijevao od Plenkovića da odgovori.

"Zaista se čini da ste izigrani od najbližih suradnika, a u našem se anrodu to kaže da su vas namagarčili. Prema vašoj molbi da se vrati novac ja sam siguran da s tim nemate veze, ali vas molim da odgovorite hoćete li te ljude maknuti iz savjeta HDZ-a", rekao je Lovrinović.

14:00 "Je li istina da ste na mjestu ministra poljoprovrede niste iskoristili oko 400 milijuna kuna sredstava. Ako u tih godinu dana niste uspjeli izorganizirat sustav kako ćete sinkronizirati jedan daleko veći posao u cijelom gospodarstvu. Još jedno pitanje za vas i premijera. Sada je jasno da stvarno postiji jedna grupa koja djeluje godinama, a na čelu je jedan bivši ministar financija. Hoćete li vi početi voditi ekonomsku politiku u ovoj zemlji, a ne duboka država i hoćete li neke ljude koji su članovi te Borg skupine isključiti iz savjetničkog tima HDZ-a", pitao je zastupnik Lovrinović.

13:55 Milorad Batinić pitao je Tolušića o nedostatku rane snage an što mu je Tolušić odgovorio rekavši kako vlada čini ozbiljne napore po tom pitanju.

13:50 "Bili ste ministar i potpredsjednik Sabora. Ne mogu vjerovati da vi nikad niste provodili javnu nabavu. Ne daj bože da ste vi tu u tom trenu bili, vi bi zakon pisali još dan danas, a nažalost Agrokora više ne bi bilo", rekao mu je Tolušić.

Dodao je kako razumije političku borbu ali je rekao i kako je vlada omogućila legalan pravni okvir  koji je potvrđen na nacionalnoj i europskoj razini te dodao kako je i sam bivši predsjednik uprave  potpisao zakon.

13:47 Siniša Hajdaš Dončić postavio je pitanje Tolušiću.

Pitao ga je zar mu nije čudno da mjesto da Ministarstvo gospodarstva plati izrađivače zakona normalno, postoje različiti dogovori da će se oni naplatiti iz Koncerna. "Ovo je ključno pitanje. Tko je dozvolio da se mijenja demokratska procedura", pitao ga je.

13:45 Reiner je na kraju njegovog izlaganja rekao zastupnicima da ostala pitanja postavljaju predloženom ministru i potpredsjedniku vlade te kako ovo nije aktualno prijepodne.

13:30 Plenković je rekao kako bi on volio da se njegov najdraži zastupnik Maras vrati na sjednicu te je zamolio njegove kolege da mu to prenesu i dodao kako će odgovorii na njegovo pitanje.

"Što se tiče njegovoga upita koliko tko ima potporu, potpora se u demokratskim društvima izražava na izborima. To povjerenje je jednako kakvo je bilo na izborima 11. rujna", rekao je Plenković.

Potom je ponovno govorio o najvećoj krizi koju je njegova vlada spriječila, okolnostima koje su bile nastale kada je izbila kriza u Agrokrou i radnim mjestima koja je vlada sačuvala.

"Na stol vlade sručila se kriza u najvećoj hrvatskoj kompaniji, zahvaljujući lošim poslovnim odlukama bivše uprave. Niti sam za to kriv ja, niti HDZ, krive su loše poslovne odluke", rekao je.

"Da rezimiram, vlada je tu i potpora je tu", zaključio je Plenković.

Reiner je na kraju njegovog izlaganja rekao zastupnicima da ostala pitanja postavljaju predloženom ministru i potpredsjedniku vlade.

13:27 Grbin je Reinera upozorio da ne uskraćuje pravo postavljanja pitanja zastupnicima.

13:26 Zastupnik Maras je nappustio sjednicu.

13:25 Marasu je odgovorio Reiner koji mu je rekao da je prekršio poslovnik jer se premijeru postavljaju pitanja na aktualnom prijepodnevu, a ne ovdje.

Maras je Reineru odvratio da ne viče na njega, dok je Reiner rekao kako ne viče sada te kako on nikada ne viče.

13:20 Zastupnik Maras potom je postavio pitanje premijeru.

"Mislim da ova imenovanja nadilaze samo tehničko predlaganje ministra gospodarstva i potpredsjednika  vlade za gospodarstvo. Moramo se osvrnuti na zahtjev velike većine građana a odstupite s mjesta premijera Preko 80 posto građana traži da napustite vladu. Građani u ovom trenutku nemaju povjerenje u vašu vladu i institucije Republike Hrvatske", rekao je Maras.

13:15 Tolušić je poručio kako je svjestan svih problema u Agrokoru te kako se ti problemi tiču svih stranaka i kako je njegova jedina želja da se tu naprave pomaci.

"Agrokor je bitna tema, ali koordinacija nadilazi probleme Agrokora koji se privode kraju", rekao je i dodao ako će sve ostale stvari komentirati nakon što preuzme resor.

grbin ga je odmah podsjetio kako nije odgovorio na pitanja o INA-i i HEP-u te dodao kako je neprihvatljivo da o tome nema stav.

13:10 Za raspravu se prvi javio Peđa Grbin koji je rekao kako uvjeri u kojima se održava sjednica nisu pravi uvjeri u kojima s može raspravljati o imenovanju potpredsjednika vlade.

Potom je zamolio Tolušića da komentira "slučaj Roks" i kaže ima li i drugih aliasa koje koristi na internetu.

Osim toga postavio mu je i pitanje vezano za stanje u Agrokoru te ga pitao podržava li nacionalizaciju INA-e i privatizaciju HEP-a.

13:00 Sjednica kojom će predsjedavati zatsupnik Reiner je počela, a prvi govori premijer.

Predstavio je svojeg novog kandidata za potpredsjednika vlade rekavši kako ima njegovo povjerenje.

Najprije će se održati sjednica odbora za Ustav a potom za gospodarstvo. Na prvom će odgovarati ministar Tolušić, a na drugom budući ministar Horvat.
 

Pročitajte više