Odbor za pravosuđe pozitivno o kandidatima za Vrhovni sud

ODBOR za pravosuđe Hrvatskog sabora danas je dao pozitivno mišljenje za svih deset kandidata za četiri slobodna sudačka mjesta na Vrhovnom sudu, tri mjesta u Kaznenom i jedno u Građanskom odjelu.

Odbor je tako potvrdio mišljenje Ministarstva pravosuđa i Državnog sudbenog vijeća, koji su se također pozitivno izrazili o svih deset kandidata - Luciji Čimić, Ranku Marijanu, Branku Hrvatinu, Aleksandru Peruzoviću, Karmen Strmoli-Jelavić, Draženu Tripalu, Ileani Vinji (sve suci zagrebačkog Županijskog suda), sucu varaždinskog Županijskog suda, Darko Klieru, zamjeniku glavnog državnog odvjetnika Jadranku Jugu te odvjetniku Saši Novaku.

Podržane su i kandidature svih 87 kandidata koji ispunjavaju uvjete za pet slobodnih mjesta na zagrebačkom Županijskom sudu.

Odbor je, unatoč oporbenim i primjedbama vanjskih članova, podržao Vladin prijedlog izmjena Obiteljskog zakona, kojim se do početka 2006. planira odgoditi prebacivanjem obiteljskih sporova i predmeta s centara za socijalnu skrb na tzv. obiteljske sudove.

Naime, Vlada je stajališta da sudovi još nisu spremni preuzeti te predmete i o njima odlučivati, te da je stoga najbolje ne prekidati kontinuitet rješavanja tih predmeta, da ih do kraja iduće godine rješavaju centri za socijalnu skrb.

Nova odgoda primjene Obiteljskog zakona razljutila je oporbene i neke vanjske članove Odbora, koji su prigovorili da se na taj način održava protuustavno stanje jer centri ne mogu pružati sudsku zaštitu, koja bi po Ustavu i zakonu trebala biti zastupljena u rješavanju građanskih predmeta.

Ingrid Antičević Marinović (SDP) zamjerila je Vladi da zbog, kako je ocijenila, inertnosti i nesposobnosti nije izvršila svoju zakonsku obvezu, da poslove koji se tiču obitelji iz Ministarstva pravosuđa prebaci u Ministarstvo branitelja i obitelji, a zbog čega se, tvrdi, i događaju takve odgode.

Pročitajte više