Odbor za unutarnju politiku u četvrtak o navodnom prisluškivanju novinara

SABORSKI Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost sutra će raspraviti izvješća o radu triju sigurnosnih službi (POA-e, OA-e i VSA-e) u prošloj godini, dok bi u četvrtak trebao raspravljati o izvješću Vijeća za civilni nadzor sigurnosnih službi oko navodnog prisluškivanja novinara, potvrdio je danas predsjednik Odbora Ivan Jarnjak.

Predsjednik Vijeća Vlatko Cvrtila prošloga je tjedna izvijestio da POA u izvješću koje je dostavila Vijeću tvrdi da u zadnju godinu dana nije prisluškivala novinare, a o čemu su pisali mediji.

Četvorica od šestorice navodno prisluškivanih novinara podnijeli su predstavke Vijeću za civilni nadzor sigurnosnih službi nakon što je u medijima objavljeno da je donedavni ravnatelj POA-e Franjo Turek državnom vrhu predstavio dokaze da su ti novinari u suradnji sa stranim tajnim službama širili dezinformacije o kretanju haškog optuženika generala Ante Gotovine koji je u bijegu. Turek je navodno to potkrijepio fotografijama, video zapisima i prijepisima razgovora novinara sa stranim tajnim agentima.

Po pisanju medija, navodno su prisluškivani i praćeni novinari Jutarnjeg lista Davor Butković i Ivan Zvnomir Čičak, tjednika Globus i Ferale Tribune Gordan Malić i Ivica Đikić, te dnevnika Novi list i Vjesnik Boris Pavelić i Željko Peratović

U izvješću POA-e kaže se da ta sigurnosna služba u zadnjih godinu dana nije prisluškivala ni jednog novinara, pa tako ni spomenute. Cvrtila je najavio da će Vijeće, u okviru svoga djelokruga, napraviti još nekoliko uvida kako bi potvrdilo navode POA-e, te će o svom mišljenju i svemu što je poduzelo u ovom slučaju izvijestiti saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Pročitajte više