Odbor za Ustav o konačnom prijedlogu zakona o zaštiti potrošača

PITANJE ustavnosti pretplate na telefonske usluge, te treba li u područje javnih usluga, osim nepokretne, uvrstiti i mobilnu telefoniju, obilježilo je današnju raspravu Odbora za Ustav o vladinom konačnom tekstu zakona o zaštiti potrošača.

Žustro su raspravljali predsjednica Udruge "Potrošač" Jadranka Kolarević i ravnatelj HUP-a Ivica Mudrinić.

Dok Kolarević drži da privatne tvrtke, kao što je Hrvatski telekom (HT), moraju pretplatu ponuditi korisnicima, odnosno da oni (korisnici) sami odluče hoće li je plaćati i uopće tu telefonsku mrežu koristiti, Mudrinić tvrdi da je pretplata uobičajena naknada za priključenje na korisničku mrežu, koja ni u jednoj europskoj zemlji nije zabranjena.

Predsjednik Odbora Mato Arlović u jednom je trenutku J. Kolarević oduzeo riječ, nakon što je Mudrinića optužila da je "donosio nezakonite akte koji podupiru monopolistički položaj HT-a".

I većina članova Odbora drži da se pitanje pretplate treba posebno urediti, odnosno da se plaća samo ono što se, i ako se uistinu i koristi.

"Kada će održavanje mreže plaćati samo onaj koji je najviše i koristi", upitao je Nenad Stazić (SDP).

Stručnjak za ustavno pravo Ivan Prpić neustavnim je ocijenio da privatne tvrtke određuju paušalno naplaćivanje, odnosno pretplatu, za nešto što nije iskorišteno.

"Nema razloga ni ustavne osnove naplaćivati nešto što nije isporučeno", ustvrdio je Prpić.

Mate Arlović je rekao da "nažalost paušal mora ostati", ali da će trgovac biti dužan u računu navesti sve podatke o svim troškovima koje potrošač mora platiti.

Više članova Odbora najavilo je amandmane na zakonsku odredbu po kojoj u javne usluge, čije je plaćanje država dužna urediti na temelju socijalne prihvatljivosti za sve građane, nisu uvršteni mobilna telefonija i poštanske usluge.

"Tu se ne smiju praviti nikakve razlike", upozorila je Ljubica Lalić (HSS).

Jadranka Katarinčić Škrlj (HSLS) zauzela se da se u zakon uvrsti i pitanje tko će obeštetiti građane oštećene kupnjom loših proizvoda, spomenuvši oboljele od trihineloze i nedavno zaražene salmonelom u jadranskim hotelima.

Nužnim smatra i zabranu naplaćivanja ambalaže (vrećica u trgovini) na kojima su istaknute reklame poduzeća.

O amandmanima i o samom prijedlogu Odbor će, najavio je Arlović, glasovati u četvrtak.

O Konačnom prijedlogu zakona o zaštiti potrošača danas je raspravljao i Odbor za zakonodavstvo, a o samom zakonskom tekstu i predloženim amandmanima glasovat će sutra.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.