Odgođeni pregovori HDZ-a i HSS-a

PREGOVORI o gospodarskom programu, koji se već nekoliko dana vode među stručnim ekipama HDZ-a i HSS-a, do daljnjega su odgođeni. U tijeku je konferencija za novinare predsjednika HSS-a Zlatka Tomčića.

Po svemu sudeći, dvije se stranke ne mogu dogovoriti oko porezne politike. Nakon razgovora gospodarskih stručnjaka u petak bilo je očito da niti jedna strana ne kani odustati od svog gospodarskog programa.

HDZ želi da se stopa PDV-a smanji na 20 posto te da se za neke proizvode uvede nulta međustopa.

HSS-ovci inzistiraju da se ostane na sadašnjoj stopi PDV-u od 22 posto te da se za neke proizvode uvede međustopa od 11 ili 12 posto.

Ivan Šuker u petak je najavio da bi se u srijedu ili četvrtak mogli objaviti rezultati razgovora u kojima je učinjen veliki korak i prema kojima se vrlo brzo može očekivati postizanje dogovora.

U HSS-ovu izaslanstvu su glavni HSS-ov ekonomist Branimir Lokin, predsjednik zagrebačkog HSS-a Damir Novotny i član stranačkog predsjedništva Željko Pecek.

U izaslanstvu HDZ-a u su potpredsjednik Ivan Šuker i autori HDZ-ovog gospodarskog programa Ante Babić i Gordan Jandroković. Predsjednici HDZ-a i HSS-a Ivo Sanader i Zlatko Tomčić na jučerašnjem su sastanku izrazili očekivanje da će razgovori biti završeni do kraja tjedna.

 

Pročitajte više