Odgođeno ročište o izručenju Zorana Mamića

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

JUČER je održano ročište na Sudu Bosne i Hercegovine na kojem se odlučivalo o novom zahtjevu Hrvatske za izručenjem bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića.

Podsjetimo, Ministarstvo pravosuđa u Zagrebu uputilo je ministarstvu pravde BiH novi zahtjev za izručenjem Mamića, nakon što je Županijski sud u Zagrebu njemu i njegovom bratu Zoranu odredio pritvor u sklopu istrage zbog sumnji na to da je sucima Županijskog suda u Osijeku davao mito kako bi ga oslobodili optužnice za izvlačenje novaca iz Dinama.

Zdravko i Zoran Mamić pravomoćno su osuđeni u Hrvatskoj na šest i pol odnosno na četiri godine i osam mjeseci zatvora zbog financijskih malverzacija.

Zdravko Mamić je u BiH pobjegao u lipnju 2018. uoči izricanja prvostupanjske presude, a brat Zoran mu se ondje pridružio ove godine nakon što je pravomoćno osuđen u Hrvatskoj. Obojica su zatražila da kazne izdržavaju u BiH.

Ročište za izručenje Zorana Mamića odgođeno do 24. kolovoza

Avaz saznaje da je ročište po zahtjevu Hrvatske za izručenjem Zorana Mamića zakazano za 24. kolovoza. Bilo je planirano 18. kolovoza, ali je odgođeno.

No, Hrvatska, za razliku od starijeg brata Zdravka, Zorana traži i zbog pravomoćne presude kojom je osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora. 

U Bosni i Hercegovini, odnosno u Međugorju Zdravko Mamić nalazi se još od lipnja 2018. godine. Njegov brat Zoran je u BiH stigao prije tri mjeseca.

Pročitajte više