Odgoj novinarskih podanika na Pantovčaku

Foto: Index/FPZG/HRT

AKO vam se čini da je novinarstvo u Hrvatskoj spalo na niske grane, potpuno ste u pravu. Sudeći prema predavanju koje je na Pantovčaku studentima novinarstva održala glasnogovornica predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, bit će i gore.

>> Nadrealno: Budući novinari na Pantovčaku učili kako intervjuirati predsjednicu

Podsjetimo, danas je na Facebook stranicama zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti osvanula objava koju najbolje opisuje riječ "nadrealno".

Naime, Fakultet političkih znanosti se na toj društvenoj mreži odlučio pohvaliti činjenicom da je studentima novinarstva na Pantovčaku Kolindina glasnogovornica održala predavanje pod nazivom "Kako intervjuirati predsjednicu države". 

"U Svečanoj dvorani pozdravila ih je i sama predsjednica, a imali su priliku upoznati i mješanca Kiku, 'prvog psa Republike Hrvatske''', stoji u objavi na službenoj Facebook stranici FPZG-a.

PR i novinarstvo su dvije potpuno suprotstavljene djelatnosti

Glasnogovornica predsjednice Ivana Crnić, osoba koja je novcem poreznih obveznika plaćena kako bi percepcija predsjednice u javnosti bila što je moguće pozitivnija, tako je budućim novinarima objašnjavala kako intervjuirati predsjednicu.

Da pojasnimo: Odnosi s javnošću, odnosno PR (public relations), i novinarstvo su dvije suštinski suprotstavljene djelatnosti. U osnovi novinarstva jest (ili bi barem trebalo biti) propitkivanje vladajućih i traženje njihove odgovornosti za ono što rade za naš novac. Pojednostavljeno, poanta novinarstva je otkrivanje istine o onima koji vladaju, kakva god ona bila. 

Odnosi s javnošću ili PR su nešto sasvim drugo, suštinski suprotstavljeno novinarstvu. PR-ovci su, naime, plaćeni za to da o njihovim poslodavcima (u ovom konkretnom slučaju, predsjednici RH) u javnost, odnosno kroz medije, ode što pozitivnija slika. 

Još jednostavnije: PR-ovce ne zanima istina. Zanima ih lijepa slika u javnosti o osobi od koje primaju plaću. Novinare bi, s druge strane, trebala zanimati samo istina, a naročito istina o ljudima koji su na pozicijama moći.

Kakve, dakle, veze ima glasnogovornica ureda predsjednice s novinarstvom? Što osoba koja je plaćena za odašiljanje lijepe slike o predsjednici u javnost ima s djelatnošću čije su osnovne zadaće otkrivanje istine i propitkivanje o moćnicima među koje nesumnjivo spada i predsjednica?

Radi se, jasno, o retoričkim pitanjima. Fakultet političkih znanosti, odnosno njegov dio koji školuje buduće novinare, ujedno i isti onaj fakultet na kojem predsjednica dovršava doktorat, odlučio je odvesti buduće studente da im na Pantovčaku objasne kako treba intervjuirati predsjednicu. Tko im je to objasnio? Pa logično - glasnogovornica predsjednice - osoba koja se svim silama bori da se predsjedničina djela i riječi ne propitkuju, da joj se ne postavljaju kritički intonirana pitanja i da o predsjednici u javnost kroz medije ode što pozitivnija slika.

Budući novinari mazili Kolindin PR projekt na predavanju o intervjuiranju predsjednice

Da apsurd bude potpun, na predavanju koje je Kolindina PR-ovka držala studentima novinarstva pojavila se i predsjednica i to u društvu Kike, kujice koju je nedavno udomila praćena TV kamerama.

"Ona je samo odjednom ušla usred tog predavanja sa psom. Prvo je stajala i držala tog psa i onda ju je netko pitao je li Kika PR projekt i ona je naravno rekla da nije, da je ona baš htjela tog psa i onda ga je pustila i svi su se skupili oko njega dragati ga. Na kraju se spustila, kleknula na koljena i pričala nam o psu. O tome kako je njegova životna priča takva da je jedan od preživjelih kad su ga bacili pod kamion i nju je to jako dirnulo i onda je ona njega odlučila uzeti", ispričala je jedna studentica novinarstva u razgovoru za portal Srednja.hr.

Da si ne lažemo - ovakva predavanja nemaju za svrhu obrazovanje budućih novinara. Jedina svrha ovakvih predstava je stvaranje PR-ovaca koji će glumiti da su novinari. Ako ne znate kako to izgleda, dovoljno je sjetiti se "intervjua" koji je predsjednica ne tako davno dala za HRT.

U tom "blistavom" trenutku hrvatskog novinarstva HRT je emitirao intervju prilikom kojeg je predsjednica s komada papira čitala očito unaprijed pripremljene odgovore na isto tako unaprijed pripremljena (i Uredu predsjednice dostavljena) pitanja. O kakvom se novinarstvu radi najbolje pokazuje podatak da je HRT papir s kojeg je predsjednica čitala odgovore pokušao sakriti vazom cvijeća.

To nije novinarstvo, to je PR maskiran u novinarstvo. I upravo je to ono što su budući novinari učili na Pantovčaku, a čime se Fakultet političkih znanosti ponosno pohvalio na Facebooku. Tako se ne stvaraju novinari, nego pokorni podanici. 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više