Odlazak američke ikone i fitness gurua: U 96. godini umro Jack LaLanne

FITNESS guru Jack LaLanne, koji je inspirirao mnoge televizijske gledatelje na vježbanje, zdravu prehranu i "pumpanje" mišića desetljećima prije nego su nutricionizam i vježbanje postali američka opsesija, umro je jučer u 96. godini.

Umro je od respiratornih problema u svojem domu u kalifornijskom Moro Bayju nakon što je dobio upalu pluća. Njegov agent Rick Hersh je rekao da je "fitness guru" do svog posljednjeg dana vježbao te se hranio zdravo. "Nisam samo izgubila supruga i veliku američku ikonu, nego i najboljeg prijatelja te voljenog partnera kakvog bi svatko poželio", kazala je njegova supruga Elaine LaLanne, koja je s njim u braku bila 51 godinu te se pojavljivala u televizijskim emisijama sa svojim suprugom.

"Jedini način da štetite svojem tijelu je da ga ne koristite"

Svoj mladi duh i dobro zdravlje LaLanne je opisao u izjavi iz 2006. godine kada je rekao da si ne može dopustiti smrt, jer bi to pokvarilo njegov imidž. Bivši voditelj emisije "Price iz Right" Bob Baker je rekao da ga je LaLanne poticao da počne vježbati. "Nikada nije izgubio entuzijazam za životom i tjelesnom aktivnošću", kazao je 87-godišnji Baker i dodao da ga je vidio 2007. godine kada je još uvijek izgledao izvanredno.

"Jedini način da štetite svojem tijelu je da ga ne koristite", bila je jedna od poznatih LaLanneovih rečenica te bi dodavao da je neaktivnost ubojica i da nikada nije kasno za početi vježbati. Njegova emisija je bila izrazito popularna od 50-ih do 70-ih godina 20. stoljeća. LaLanne i njegov pas Happy nagovarali su djecu da bude svoje majke i "privedu" ih pred televizore. Razvijao je vježbe za koje nije bila potrebna posebna oprema, samo stolac i ručnik.

1957. godine u emisiji napravio 1000 sklekova u 23 minute

Razvio je i lanac fitness studija koji nosi njegovo ime te posljednjih godina promicao vrijednosti sirovog voća i povrća, a na tržište je izbacio i stoj nazvan Jack LaLane Power Juice. 1957. godine je sa 43 godine u televizijskoj emisiji napravio 1000 sklekova u 23 minute, a sa 60 godina je plivao od otoka Alcatraz do Ribarskog gata u San Franciscu i to sa lisicama na rukama i brodom privezanim za njega. Deset godina kasnije je izveo sličan performans, samo u luci Long Beach.

Bodybuilder i bivši kalifornijski guverner te nezaboravni "Terminator" Arnold Schwarzenegger  kazao je da je LaLanne zaslužan zbog toga što je vježbanje izašlo iz dvorana i postalo popularno u kućama. 1936. godine je u rodnom Oaklandu otvorio studio u kojem su s utezima vježbale žene i sportaši. To je bio revolucionaran potez jer je tada postojala teorija da sportaši od vježba s utezima postanu spori i mišićavi dok žene izgledaju muškobanjasto.

Pročitajte više