Odličnoj studentici Ministarstvo ukinulo stipendiju

IVANA JURAGA, studentica ruskog i engleskog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, s prosjekom ocjena 4.8, nakon što se vratila sa studijskog boravka u Americi, ostala je bez državne stipendije od 500 kuna mjesečno.

Osim što je na drugoj godini studija osvojila stipendiju, pobijedila je i na natječaju Instituta Otvoreno društvo za studijski boravak na nekom od američkih sveučilišta.

U skladu s Pravilnikom o dodjeljivanju državnih stipendija, kojim je određeno da stipendisti zadržavaju pravo na stipendiju do kraja studija, osim ukoliko ponove godinu, Ivana je prije puta u SAD kontaktirala Ministarstvo.

Tamo joj je rečeno da zamrzne studij na godinu dana, te da dostavi molbu Ministarstvu. Nakon što se vratila iz Amerike, situacija se preokrenula - stipendija joj je ukinuta, a zabranjuje joj se da se ponovo prijavi na natječaj, piše Novi List.

Sada već bivša stipendistica, o svom slučaju je rekla: "Najviše od svega mi smeta to što sad izgleda kao da sam ja dobrovoljno odbila primati stipendiju, i to samim svojim činom odlaska. Kada sam se raspitivala u Ministarstvu, te im objasnila u kakvoj se situaciji nalazim, rečeno mi je da će vjerojatno isplata stipendije biti obustavljena na onoliko dugo koliko ja budem odsutna, iako je bilo slučajeva da je stipendija naprestano tekla bez obzira na prekid studija na određeno vrijeme".
   
U Ministarstvu kažu da je Ivana pristala primati drugu stipendiju istovremeno s državnom, zbog čega je prema Pravilniku izgubila pravo na novac.

Studij u Americi ne može se smatrati drugom stipendijom, objašnjava Ivana: "Meni su bili podmireni troškovi studiranja, a ugovorom kojeg sam sklopila s Institutom otvoreno društvo točno je određeno da jedan dio novca koji dobijem na ruke smijem trošiti samo na dodatno liječničko osiguranje, troškove transporta i slično. Da sam ih kojim slučajem potrošila na bilo što drugo, odmah bi me vratili nazad u Hrvatsku i još bi im morala vratiti sve novce koje sam do tada potrošila. Uostalom, ja nikad nisam primala dvije stipendije u isto vrijeme jer sam prije odlaska u SAD zamrznula studij i poslala Ministarstvu svu papirologiju koja to dokazuje".

O epilogu svog slučaja, Ivana je za Novi list izjavila: "Žao mi je da sad imam toliko problema sa svojom stipendijom, pogotovo jer sam za vrijeme boravka u Americi iznimno napredovala, čemu je taj boravak ustvari i bio namijenjen. Za mene je to bilo ne samo akademsko nego i iznimno životno iskustvo."

Pročitajte više