Odluka žalbenog vijeća ICTY-a o Miloševiću u ponedjeljak

ŽALBENO vijeće Haškog suda (ICTY) objavit će u ponedjeljak 1. studenoga odluku o žalbi na postavljenje branitelja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, saznaje se u petak iz izvora ICTY-a.

Žalbeno vijeće, na čijem je čelu predsjednik suda Theodor Meron, svoju će odluku objaviti u pisanom obliku, izvijestila je iz Haaga srbijanska agencija Beta.

U Miloševićevo ime žalbu su 23. rujna podnijeli britanski odvjetnik Steven Kay i njegova pomoćnica Gillian Higgins koje mu je sud početkom rujna postavio za branitelje po službenoj dužnosti.

Oni su zatražili da Žalbeno vijeće izmijeni "pogrešnu odluku" prvostupanjskog vijeća i vrati Miloševiću pravo da se brani sam.

ICTY je postavljanjem branitelje htio izbjeći daljnje odgode i odugovlačenje maratonskog suđenje Miloševiću, za kojeg su liječnici utvrdili da mu daljnje iscrpljivanje vođenjem obrane može fatalno ugroziti zdravlje.

No odluka je izazvala bojkot svjedoka obrane koji su odbili doći u Haag sve dok se Miloševiću ne vrati pravo da se brani sam, što je rezultiralo blokadom procesa.

Kay i Higgins su u 12 tjedana dokaznog postupka obrane uspjeli ispitati samo pet svjedoka, uz odbijanje optuženog da s njima na bilo koji način surađuje i daje im upute. Na kraju su odustali od daljnih napora i, prije odluke Žalbenog vijeća, ovoga tjedna zatražili od Tajništva ICTY-a da ih razriješi dužnosti.

U zahtjevu ističu kako im odvjetnički kodeks ne dopušta da nastave voditi obranu optuženog protiv njegove volje i bez suradnje.

Na raspravi o žalbi 23. listopada Milošević je inzistirao na vraćanju prava da se brani sam, kao jedinom zahtjevu od kojeg ne misli odustati.

Bivšem predsjedniku SRJ u Haagu se sudi od 12. veljače 2002. po 66 točaka optužnice za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja koje su srpske snage pod njegovim vodstvom počinile tijekom ratova u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu 90-ih godina.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. studenoga.

Pročitajte više