"Odmetnuti" liječnici nakon prijetnji ministra Milinovića počinju naplaćivati participacije

UDARAC, odnosno nedavna prijetnja hrvatskim liječnicima ministra zdravstva i socijalne skrbi Darka Milinovića, kako će liječnicima koji od početka zdravstvene reforme odbijaju naplaćivati participaciju, uskratiti lipnju isplatu glavarine od 10 do 30 posto čini se kako je urodila plodom.

Tužbe i prijava

"Kako liječnicima ne bi bila ugrožena egzistencija, nakon prijetnji ministra Milinovića velikim kaznama, preporuka je Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) da se krene s naplatom participacija", rečeno je danas na konferenciji za novinare KoHOM-a koji ističu da bi Milinovićeve kazne mogle iznositi i do 16 tisuća kuna. No unatoč činjenici kako su liječnici podlegli prijetnjama ministra koji se voli hvaliti da je htio biti kauboj, najavili su i prijavu Hrvatskoj liječničkoj komori, ali i tužbu za klevetu. Predmet tužbe bit će izjava ministra Milinovića kako je predsjednik KoHOM-a, Mario Malnar - laže.

"Prijetnje kaznama nisu utemeljene na zakonima već na aktima koje je donio Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, prema tome  Zakone ne krše liječnici već ministar Milinović", istaknuo je danas Malnar ponovivši još jednom kako njegova udruga nije protiv reforme u zdravstvu a niti protiv ministra već protiv "financijskih, a ne strukturalnih promjena u zdravstvu".

Češki model

"Odmetnuti" liječnici danas su podsjetili kako je Milinovićev model već pokušan u Češkoj gdje je doživio potpuni krah, a završila je smjenom ministra. Njemu se tada zamjeralo kako je pokušao sprovesti reforme bez konzultacija sa strukom što je ujedno i najveći grijeh Milinovića. 

M.M.
Foto: Vjekoslav Skledar (Cropix)

Pročitajte više