Odobrena prva terapija koja koristi viruse za razaranje raka

Foto: Virus herpesa/George W. Beran/Public Domain

VIRUSI obično ulaze u ljudsko tijelo, prodiru u stanice i potom ih koriste za razmnožavanje, a znanstvenici već desetljećima traže načine da taj mehanizam iskoriste za borbu protiv raka. Zloćudne stanice često isključuju prirodnu virusnu zaštitu što ih čini podložnima zarazi.

> S Kube stiže učinkovito cjepivo protiv raka pluća

Američka Administracija za hranu i lijekove (FDA) je 27. listopada odobrila prvu virusnu terapiju melanoma, zloćudnog tumora pigmentiranih stanica kože. Temelj terapije je genetskim inženjeringom preinačen virus običnog herpesa koji je u izmijenjenoj inačici nazvan T-VEC (talimogene laherparepvec). Zahvaljujući modifikacijama on ne izaziva herpes niti škodi zdravim stanicama, već izaziva pokolj nakon susreta sa zloćudnim stanicama. Virus je "oplemenjen" i proteinom GM-CSF koji aktivira imunitetni sustav. Dok T-VEC razara stanica, on otpušta GM-SCF i snaži prirodnu obranu pacijenta.

T-VEC nije čudotvoran lijek, ali je od značajne pomoći i otvara put sličnim istraživanjima modifikacije virusa za borbu protiv raka. Prema velikim kliničkim ispitivanjima koja su prethodili odobrenju i čiji su rezultati objavljeni u svibnju, virusna terapija je smanjivala tumore i produljivala životni vijek pacijenta za 4.4 mjeseca u prosjeku. Istraživači se nadaju da će virusna, uparena s tradicionalnim terapijama, značajno povećati stopu preživljavanja oboljelih, piše ArsTechnica.

Pročitajte više