Održan koncert među ruševinama Chinvalija

DIRIGENT Londonskog filharmonijskog orkestra Valerij Gergijev je večeras vodio koncert među ruševinama glavnog grada Južne Osetije.

Gergijev, koji je po nacionalnosti Oset, došao je u Chinvali kako bi pomogao svojim sunarodnjacima.

Koncert, koji je bio prenošen na ruskoj državnoj televiziji, održan je tik uz srušenu zgradu parlamenta Južne Osetije. Program, koji je izvodio znameniti Orkestar Marinski iz Sankt Peterburga se sastojao od Patetične simfornie Čajkovskog te Lenjingradske simfonije Dmitrija Šostakoviča.

Potonji izbor nije slučajan, navode reporteri zapadnih medija koji su pratili koncert. Lenjingradsku simforniju je Šostakovič skladao inspiriran stradanjem vlastitog grada koji je bio pod nacističkom opsadom i bombardiranjem u drugom svjetskom ratu. Za mnoge Ruse je ta simfonija simbol stradanja, ali i pobjede, a u ruskim medijima se često citirala izjava Eduarda Kokoitija, predsjednika Južne Osetije, kako je Chinvali "stradao isto kao i Staljingrad".

Pred sam koncert je Gergijev, inače, kum Putinove kćeri, rekao kako želi reći istinu o onome što se dogodilo, odnosno zahvaliti "Velikoj Rusiji" koja je u ključnom trenutku pomogla njegovom narodu.

U publici se nalazilo oko 300 ljudi, među kojima i naoružani pripadnici južnoosetijske paravojske, Kokoiti, ali i pravoslavni svećenici, nekoliko židovskih rabina te jedan imam. Prije samog koncerta se mahalo vezanim rusko-južnoosetijskim zastavama i klicalo uniji Južne Osetije i Rusije.

U međuvremenu iz same Gruzije stižu proturječne informacije o najavljenom ruskom povlačenju. Dok je jasno da se određene postrojbe kreću prema sjeveru i ruskoj granici, gruzijski izvori tvrde da Rusi nastavljaju ukopavanje na položajima duboko u gruzijskom teritoriju.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više