Održan sastanak stručnjaka za izradbu konvencije o zaštiti kulturne raznolikosti

U SJEDIŠTU UNESCO-a u Parizu održan je prvi međuvladin sastanak stručnjaka za izradbu prijedloga teksta Konvencije o zaštiti raznolikosti kulturnih sadržaja i umjetničkih izričaja, priopćeno je danas iz Ministarstva kulture.

Na sastanku je sudjelovalo oko 600 sudionika iz 130 država te predstavnici dvadesetak nevladinih organizacija, a skup je otvorio glavni ravnatelj UNESCO-a Koichiro Matsuura.

Hrvatsku su na sastanku zastupali državni tajnik u Ministarstvu kulture Jadran Antolović i predsjednica Vijeća za međunarodnu kulturnu suradnju tog ministarstva Nina Obuljen.

Kako se navodi u priopćenju, države članice trebale bi se do sredine studenoga očitovati o remek-djelima vlastite nematerijalne baštine kako bi pripomogle uspješnom završetku rada na izradbi konačnoga teksta Konvencije, koju se planira prihvatiti na 33. zasjedanju Opće skupštine UNESCO-a u listopadu sljedeće godine.

Jadran Antolović razgovarao je i s predstavnicima Odjela za nematerijalnu baštinu UNESCO-a. Bilo je riječi o skorom pristupanju Hrvatske Konvenciji o zaštiti nematerijalne baštine te pripremi hrvatske kandidature za proglašenje remek djela nematerijalne baštine. Za UNESCOV popis Hrvatska će kandidirati pašku i lepoglavsku čipku, izjavio Antolović. (Hina) pp/xta ymc

Pročitajte više